Kincsek a szomszédból, nemzetünk szakrális centrumából

557
Kincsek a szomszédból, nemzetünk szakrális centrumából
Fotó: Barcsik Géza (A képen Szörényi Levente az előadásán)

Fantasztikus és lenyűgöző 2 órás történelem órán vehettek részt, akik ellátogattak 2023. 01. 28-án, szombat délután a Művelődési Házba, Szörényi Levente “Legendák és valóság a Pilisben” című teltházas előadására.

Az előadást a 2022. december 7-én elhunyt régész-múzeológus, Repiszky Tamásra emlékezve nyitották meg, aki a Holdvilág-árok kutatásának régészeti vezetője volt.

A Holdvilág-árok a Pilis egyik legszebb, legvadregényesebb, szűk, kanyonszerű szurdoka igazán népszerű túraútvonal, de mindemellett a legendák szurdoka is, és kultikus helyként is ismert széles körökben.

A szombati rendezvény keretében a Holdvilág-árokban folyó ásatásokról és az ebben a témában megjelent 3 könyvébe engedett bepillantást a Holdvilágárok Alapítvány vezetője, Szörényi Levente Kossuth-díjas és Erkel Ferenc-díjas magyar zeneszerző, gitáros, énekes és szövegíró.

Az előadásról készült remekbeszabott képeket Barcsik Géza solymári grafikusművész és fotós jóvoltából oszthatjuk meg Önökkel.

A Sashegyi Sándor emlékezetére íródott, Legendák és valóság a Pilisben: A gigászok küzdelmétől a Holdvilágárokig című könyv a Solymári Könyvtárból kikölcsönözhető.

SolymárOnline