Felelős állattartás Solymáron -kérdőívünk kitöltésével segíti a Munkacsoport tevékenységét

936
Felelős állattartás Solymáron -kérdőívünk kitöltésével segíti a Munkacsoport tevékenységét
Fotó: RUMedia.hu

Még 2023-ban alakult meg az önkormányzat keretei között az előkészítő és véleményező szervként funkcionáló Felelős Állattartás Solymáron Munkacsoport, melynek tagjai önkormányzati képviselők, valamint helyi érdekeltségű, szakmailag kompetens személyek.

A munkacsoport megalakulásának apropója pedig, -Antoine de Saint-Exupéry szavaival élve- hogy “az emberek elfelejtik az igazságot! … Neked azonban nem szabad elfelejtened. Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.…

Solymár Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2011. (V.31.) számú önkormányzati rendelete szabályozza településünkön az állattartást.

A jogszabály megkülönbözteti a haszonállatokat a kedvtelésből tartott állatoktól. Utóbbiak – hobbiállatként, társállatként, az állatok szeretetéből adódóan tarthatóak, így különösen eb, macska, valamint lakásban tartható (díszhalak, díszmadarak, kistestű rágcsálók), külön jogszabály alapján védetté, vagy veszélyessé nem nyilvánított állatok.

Az állattartás pedig az állatok olyan feltételek közötti tartása, amelyben azok egészsége, illetve jó közérzete az ember figyelmétől, gondoskodásától függ, valamint olyan tevékenység, amelynél az állat tartása állati eredetű termék előállítására (pl.: hús, tej, tojás, gyapjú), munkavégzésre, sportcélok elérésére, vagy kedvtelésre irányul.

A jogi doktrína speciális szabályozást rendel a kutyákra, mikor előírja, hogy az ebet az állattartó úgy köteles tartani, hogy az ingatlanról felügyelet nélkül kijutni, valamint kiharapni ne tudjon. Bekerítetlen ingatlanon ebet tartani tilos. Harapós, támadó eb esetén a telep, ház, lakás bejáratánál a harapós kutyára utaló megfelelő figyelmeztető táblát szembetűnő módon el kell helyezni. Az eb tulajdonos köteles ebét úgy tartani, hogy az eb másnak anyagi kárt ne okozzon, emberek és állatok testi épségét ne veszélyeztesse. Közterületen ebet sétáltatni kizárólag az ebnek pórázon történő vezetése nyomán lehet, az általa termelt illetve okozott mindennemű szennyeződés eltakarítása mellett.

A Munkacsoport jövőbeni, sikeres ténykedéseihez elengedhetetlen a solymári lakosság véleményének és igényének a felmérése, így az Önök által kitöltött anonim lakossági kérdőív elemzése és kiértékelése valós és pontos képet ad majd a település aktuális kutyatartási helyzetéről.

Fontosnak tartjuk tehát hangsúlyozni, hogy a kérdőív személyes adatokat nem gyűjt, kitöltése anonim módon és önkéntesen történik. Az adatokat az önkormányzat dolgozza fel, kizárólag statisztikai céllal. A kérdőívben szereplő kérdések egyszerűen megválaszolhatók, a kitöltés mindössze 3-5 percet vesz igénybe.

A kérdőívet itt tölthetik ki.

Válaszaikat és megtisztelő véleményüket a Munkacsoport nevében is köszönjük.

SolymárOnline