Február 24. spirituális, teremtő szombat

538
Február 24. spirituális, teremtő szombat
Forrás: internet

Az idei év szökőév. A négyévente ismétlődő szökőév egy naptári nappal többet tartalmaz a szokásosnál, vagyis a szökőévek nem 365, hanem 366 naposak. Szökőév minden néggyel osztható év – kivéve a százzal is oszthatóakat.

A szökőév szerepe, hogy szinkronba hozza a naptárt a tropikus – csillagászati – évvel. A csillagászati események ugyanis nem egész számú napok szerint ismétlődnek, így minden évben elcsúszik kicsit a naptári év a csillagászatihoz képest. Ha azonban négyévente beiktatnak egy szökőnapot, korrigálható ez a különbség.

Szökőévben a február 24. a szökőnap. Ráadásul ezen a napon, szombaton 13:30-kor a Hold szembekerül a Nappal, vagyis telihold is lesz.

Teliholdkor a Föld  a Nap és a Hold közé kerül -, ez a tény befolyással bír valamennyi életműködésre, a szervezet életfolyamataira. Az ősi kínai orvoslás ezzel már évezredekkel ezelőtt foglalkozott : a teliholdat jang – férfias, erős – energiákkal ruházva fel. Míg az újhold a jin – lágy, nőies energiák periodusa – inkább energiahiányos állapotnak számít, a visszahúzódás időszaka, addig a telihold a kiteljesedésé, az emberek gyakran érzik magukat energikusabbnak, akik pedig lelkileg érzékenyebbek, vagy lelki problémákkal küzdenek, gyakorta ingerlékenyebbé, sokkal érzékenyebbé, sérülékenyebbé válnak, gyakori, hogy alvásuk megromlik, esetleg egész éjszaka csak forgolódnak, hánykolódnak alvás helyett. 

A telihold a testi állapotra is hatással bír : összefügg a menstruációs ciklussal, és telihold napján több gyermek is születik. Statisztikai adatok szerint az orvosi ügyeletben is jóval több problémás eset adódik, de teliholdkor a közlekedési balesetek is nagyobb számban fordulnak elő, mely  utóbbi a lelkiállapottal is összefüggésben állhat.
A természeti népek vagy az elmúlt évszázadok emberei -melyek szorosabb kapcsolatban állnak/álltak a természettel, és a természeti jelenségekkel – az újhold, a telihold időszakát, vagy akár az évszakok váltakozását is jobban beépítik/beépítették mindennapi életükbe, mellyel az érzékenyebb, labilisabb időszakokat tehermentesíteni tudják/tudták. Ez sajnos a mai rohanó világban kevéssé megvalósítható, mégis hasznos lehet, ha önismeretünk fejlesztésének részeként, kiszűrve a kritikusabb periódusokat, azokra felkészülünk előre. 

A tibetiek szerint minden telihold és újhold napja százszoros teremtő erővel bír. Amit ezeken a napokon adunk, azt százszorosan kapjuk vissza. Figyeljünk ezekre a napokra és csak olyat adjunk, amit mi is szívesen elfogadnánk. Figyeljünk arra is, hogy ilyenkor sokkal érzékenyebbek vagyunk.

Idén ugyanakkor az év első teremtő, tízmilliószoros napja is erre a dátumra esik. A tízmilliószoros napok Buddha szent ünnepei, amikor a tibetiek hite szerint minden gondolat, cselekedet, szándék tízmilliószoros erővel hat. Valódi csodatévő napok ezek, ilyenkor lehetőséget kapunk arra, hogy bevonzzuk a jót.

Évente négy ilyen nap van a tibetiek szerint. A tízmilliószoros napokon érdemes minden gondolatunkra ügyelnünk, mert óriási teremtőerővel hatnak vissza. Ajánlatos ilyenkor pozitív gondolatokra koncentrálni, illetve jót kívánni másoknak és a világnak. A negatív gondolatokat lehetőleg hagyjuk másnapra. Mindenféle testi, szóbeli, vagy gondolati ártó cselekedetet kerüljünk, és minél több segítő, együttérző, szeretetteli tevékenységgel töltsük el a napot persze minden napot, de a Dharma csakrás napot különösen, hiszen ezen a napon akár az ártó, akár az erényes tetteink hatása tízmilliószoros.

A mantrák is fokozott erővel hatnak. A gyakorlók ezeken a napokon meditációkat végeznek és pudzsákat tartanak. Az ilyenkor elmondott mantráink vagy imáink is fokozott erővel bírnak tehát.

Végeredményképpen tehát holnap százszoros és tízmilliószoros nap lesz egyetlen napon, az év szökőnapján, ami csak 4 évente fordul elő amúgy is.

Holnap tehát akár esik, akár fúj, ünnepeljünk, töltsünk sok időt barátainkkal, fantáziáljunk új és szép dolgokról, vágyott utazásról, és nevessünk sokat. Adjunk hálát minden jóért, ami az életünkben már bekövetkezett.

SolymárOnline