SOLYMÁRI BÚCSÚ 2023

Solymári Búcsú 2023
Solymári Búcsú 2023

Hagyomány. Otthon. Közösség.

Szeretettel várunk minden idelátogatót Solymár legnagyobb közösségépítő eseményére, a 2023. évi Solymári Búcsúra, mely a hagyományok jegyében Mária nap hétvégéjén kerül megrendezésre. Önkormányzatunk ez évben új helyszínt biztosít a szeptember 8-10. között szervezett rendezvénynek, a Sportpálya mellett speciálisan kialakított területen.
Ez a búcsú remek alkalom arra, hogy elfeledjék a hétköznapokat, hiszen idén igazán különleges és változatos zenei élmény várja Önöket, amely garantáltan kikapcsolódást nyújt a család minden tagja számára.

Szeptember 8. péntek
18 órától sátornyitás
21 óra Disco


Szeptember 9. szombat
15 óra köszöntő

15.15 A Fricska Táncegyüttes bemutatója
A két testvér Papp Gergely Bálint és Papp Máté Bence 2010-ben hozták létre a Fricska Táncegyüttest. A Fricska táncosai bebizonyították, hogy 2014-óta ők a világ leggyorsabb néptáncosai, nemcsak lábbal, hanem kézzel is a leggyorsabb ritmust ütik a világon, megdöntötték Michael Flatley gyorsasági rekordját és 2019-ben még saját korábbi rekordjukat is túlszárnyalták.
2015 májusában a londoni Britain’s Got Talent zsűrijét és közönségét nyűgözték le. Ettől kezdve számos meghívást kaptak idehaza és külföldre.

16.00 Daniel Speer Brass koncert
Az együttes 1990 ben alakult, mint Daniel Speer Brass. Számos hazai koncert mellett szerepeltek Párizsban, Stuttgartban, Berlinben, Szófiában, Bukarestben, Trierben, Grazban. A klasszikus repertoárt komolytalan komolyzene és könnyűzene színesítette. Ezen a koncerten retro és pop slágerek, valamint filmzenék születnek újjá.

17.30 Joker Dance Akrobatikus Rock & Roll SE. bemutató
Több mint 20 éve működik Solymáron Fehérvári Brigitta és Fehérvári Tímea vezetésével. Fellépéseik során több hazai is nemzetközi versenyen szerepeltek. Rendszeres résztvevői és díjazottjai Világ- és Európabajnokságoknak. Akrobatikus rock & roll, hip-hop, és egyéb moderntánc foglalkozásiak a művelődési házban különböző korcsoportokban működnek.

20.00 Spencer Hill Magic Band
2006-ban három testvér úgy határozott, hogy megvalósítják egy régi álmukat, azaz létrehoznak egy olyan zenekart, amely Bud Spencer és Terence Hill filmjeinek zenéit dolgozza fel és adja elő. Az együttes a megalakulásakor olyan zenei űrbe robbant be, amely az egész világon érintetlen volt, ugyanis addig nem létezett élőben játszó zenekar, amely Bud Spencer és Terence Hill filmjeinek zenéit dolgozta fel és adta elő. A repertoár a hatvanas évek végétől a nyolcvanas évek közepéig készült Spencer-Hill filmek dalait tartalmazza, amelyeket a 7 tagot számláló együttes – az eredetiséget figyelembe véve – egy sajátságosan muzikális stíluskavalkáddal ad elő a színpadon.

22.30 Bohemian Betyars koncer
Evés, ivás, duhajkodás, szerelem és sírva vigadás. A Bohemian Betyars 2009-es működése óta nem csak ország, de világszerte belopta magát egy tekintélyes méretű közönség szívébe speed-folk-freak-punkos, magával ragadó,
energikus formációjával. A koncertjeik közvetlen, ösztönből áradó, életigenlő hangulata felszabadítja a közönség érzelmeit, az ember zsigerébe hatol, és minden lábat táncra bír.

0.30 Duckshell koncert
A Duckshell zenekart brazil, székely és cigány gyökerű fiatalok alapították, akik a budapesti undergroundban találkoztak. Bejárták Magyarország klubjait és fesztiváljait az A38-tól a Kobuci-ig, a Sziget Fesztiváltól a Művészetek Völgyéig és játszottak már francia, német, lengyel és török közönségnek is. Zenéjükben a balkáni és a brazil zenei hatások találkoznak különböző stílusokkal, mint a ska, a punk vagy a hip-hop.

Szeptember 10. vasárnap

11.00 Kolompos együttes gyerek koncertje
Az 1980-as évek végén egy új név tűnt fel a hazai népzenei életben, a Kolompos együttesé. Kezdetben táncházi zenekarként, táncegyüttesek kísérőiként váltak ismertté, majd rövidesen önálló koncertjeiken népszerűsítették a magyar és Kárpát-medencei népzenét Svédországtól Szicíliáig, Kanadától Japánig. 1990 decemberében egy óvodai felkérés nyomán szinte sorsszerűen indultak el egy Magyarországon addig meglehetősen járatlan ösvényen. A még kiforratlan, ám minőségi tartalom, az őszinte előadásmód, a sokszínű hangzás, a gyermekközönség felé áradó empátia rabul ejtette a kicsiket és a nevelőket is, így hamar megszületett az egész évi repertoár, s futótűzként terjedt a Kolompos merőben új szemléletű előadásainak a híre. Több évtizede fontos küldetésnek érzik ennek a páratlan kultúrának a tudatos terjesztését a határon túli magyar gyermekek, családok körében elsősorban a Kárpát-medencében, de azon túl is, Angliában, Finnországban, Németországban, Ausztriában, vagy épp Belgiumban.

15.00 Operett és nosztalgia slágerek
Bányoczky Nóra – Kósa Dénes
Bányoczky Nóra színésznő. A Magyar Lovas Színház Komárom és a Magyarock Dalszínház színésznője. Játszott a Győri Nemzeti Színházban. Operett musical szakon végzett a Madách Színház Akadémián. Kósa Dénes gyermekszínészként kezdte, megfordult többek között a Madách, az Operett, a József Attila Színházban, valamint a Magyar Állami Operaházban.

16.00 Werischwarer Streichkapelle
A Werischwarer Streichkapelle 2018-ban alakult azzal a céllal, hogy felelevenítsék Pilisvörösvár egyházi és sváb vonószenei hagyományait. Repertoárjukban megtalálhatók klasszikus és egyházzenei művek, német népénekek, valamint hagyományos és Vörösváron közkedvelt indulók, polkák és keringők is. Az elmúlt időszakban számos alkalommal vettek részt kulturális eseményeken és teljesítettek zenei szolgálatot a német nyelvű szentmiséken,
a régi idők zenekari miséinek emlékére. Országosan is egyedülállónak számít, hogy hagyományos sváb zenét kizárólag vonós hangszereken szólaltatnak meg a dallamtól a kíséretig.

17.00 Motz és Samu nyereményjáték eredményhirdetése

17.15 A Herbstrosen Tánccsoport műsora
A tánccsoport, melynek kezdetek óta különlegessége, hogy csak házaspárok alkotják, 1998 őszén alakult. Ez év augusztusban ünnepelték 25. születésnapjukat a művelődési házban. Az elmúlt negyedszázadban sikerrel szerepeltek több külföldi fesztiválon Ausztriában, Dániában, Finnországban, Franciaországban, Lengyelországban, Litvániában,
Németországban, Olaszországban, Romániában, Svájcban, Svédországban.

17.30 A Schaumarer Musikanten koncertje
A Schaumarer Musikanten Zenekar 1995-ben alakult a Hunyadi Mátyás Német Nemzetiségi Általános és Művészeti Alapiskola keretében. 1998-2018-ig Buzás Bálint vezette a zenekart. Ez idő alatt számos rendezvényen vett részt a zenekar belföldön és külföldön egyaránt. 2022 szeptember 1-jétől Kozek Balázs vette át a karnagyi teendőket. Idén áprilisban a Landesrat által szervezett országos minősítő versenyen Kiemelt Arany minősítést kapott a zenekar.
Nyáron Wüstenrotba látogattak, ahol a Férfikórussal közösen képviselték a solymári delegációt. A legutóbb a Hallo Werischwar rendezvényen is nagy sikert arattak.

20.00 Sváb bál az Adlersteinerrel
A zenekar az elmúlt 16 évben sok száz rendezvényen szerzett zenei és előadói tapasztalatot, belföldön és külföldön egyaránt. A 6 fős felállás és a 10 élőben megszólaltatott hangszer lehetővé teszi a széles repertoár igényes megszólaltatását. A hagyományos zenék mellett, mint a sváb zene, német slágerek, oberkrainer, keringők, polkák, a modernebb műfajokban is otthonosan mozgunk: rock and roll, twist, mai slágerek, de mulatós zenék is szerves részét képezik a repertoárnak.

TOVÁBBI PROGRAMOK

Vidám park

Szombaton és vasárnap 15.00.- 18.00
Utazó játéktár- Hungarikum játszóháza
Társasjátékozni mindenki szeret, számítógép ide vagy oda, ez a játék ma is hatalmas népszerűségnek örvend. Valószínűleg pont azért, mert többen játsszuk és élőben. A szabályok persze ugyanazok, mint kicsiben. Egy izgalmas Hungarikum játék során kiderül, hogy mennyi olyan érték van a szülőföldünkön, amelyek mellett úgy megyünk el nap mint nap, hogy talán észre sem vesszük őket. Különböző akadályokkal és próbatételekkel kell megküzdeni és kérdésekre válaszolni. Néhány feladat nem csak a legkisebbeknek, de a felnőtteknek is meglepetéssel szolgál. Győzzön hát a jobbik és persze, aki a szerencsésebb. A Hungarikum társasjáték mellett lesznek még ügyességi játékok, célba-dobók, kirakók és egyensúlyozó feladatok.
A Játéktér használata ingyenes!

Vasárnap 15.00 – 19.00
Négyoldalú mászófal
Manapság a rendezvények különleges „attrakciója” a mobil mászófal. A legkisebbtől a legnagyobbakig népszerű szórakozási lehetőséget biztosító mászófalat úgy terveztük meg, hogy a kisebb gyerek számára is maradandó élményt nyújt. A fal egyik oldalát egyedi motívumokkal díszítettük, amin felmászhatnak a gyerekek – a hagyományos műfogások mellett/helyett. A falat szinte bárhova felállíthatjuk, a környezet a fal eltávolítása után maradandóan nem változik.
-4 oldalon mászható fal
-speciális “gyerek pálya” a fal egyik oldalán
-kötélbiztosítással mászható utak

A mászófal használata ingyenes!

SolymárOnline

Solymári Búcsú 2023
Illusztráció: Solymár Nagyközség Önkormányzata (Solymári Búcsú 2023)