Az utolsó mohikánok

635
Az utolsó mohikánok
Fotó: Svábház (Balról: Láng Terike, Kiss Marika, Erdős Terike)

Azok, akik gyakran megfordulnak a Templom téren a Gondozóközpont előtt, észrevehették az épület ablakait díszítő csodás horgolt függönyöket. A horgolt kézimunkák eredetéről a Horgoló Klub vezetője Hartmann Hellebrandt Hilda nyilatkozta: Ők az utolsó mohikánok.

Így hívják azokat, akik szakmai tudásuk vagy világnézetük utolsó képviselői. A Svábházban működő Horgolóklubba járó asszonyok, Kiss Józsefné Marika, Láng Mártonné Terike és Erdős Mihályné Terike az utolsók között vannak, akik egy komplikált mintát meg tudnak még horgolni. Ezért tartoznak az „utolsó mohikánok” táborába. Az Ezüstkor Szociális Gondozóközpont a nyár folyamán új, de olyan hagyományos ablakokat kapott, amilyen a Svábházban is van. Jött az ötlet! Ezeket az ablakokat is horgolt függönyök díszítsék! Az ötletet tett követte és fél év alatt a három asszony fejenként négy 40×60 cm-es függönyt horgolt. A kockáspapírra felrajzolt minta láttán a kézimunkához értők is elámultak, hogyan tud ezen kiigazodni valaki? Hogyan lehet ezt meghorgolni? Ők hárman megvalósították. Olyan tudás birtokában vannak, amelyre ma kevés az érdeklődés. A felnőtteknek meghirdetett klubba a kezdetekkor még nyolcan-tizen eljöttek, de lemorzsolódtak. A manuális kézügyességet, a finommotorikát és a térlátás készségét pallérozandó palettáról így tűnik el a horgolás is. Sajnos!

Reméljük, hogy a Gondozóközpont ablakait díszítő függönyök láttán sokan megállnak és az esztétikai élményen túl az emberi akaraterőn, szorgalmon, és kitartáson alapuló két kezével alkotó embert is megcsodálják. Köszönjük Terikék, köszönjük Kiss Marika!

Hartmann Hellebrandt Hilda – a Svábház vezetője / SolymárOnline