Sebességmérő berendezések a Pilisi térségben

6791
Sebességmérő berendezések a Pilisi térségben
A frissen telepített Trafibox Solymáron. Forrás: Solymár Nagyközség Önkormányzata

A Pilisi KÖTET, -Csobánka, Nagykovácsi, Solymár, Tinnye, Pilisvörösvár, Piliscsaba, Pilisszántó, Pilisszentiván, Pilisjászfalu, Remeteszőlős és Pilisborosjenő polgármestereinek közös társulása- még 2023-ban döntött a Pilisi térség közbiztonságát célzó radarboxok telepítéséről.

Ezt követően, az idei évben megkezdődhettek a tárgyalások, majd a berendezések beszerzése és a tegnapi napon telepítésre is került az egyik trükkös doboz a Terstyánszky Ödön utca 95-97. szám alá.

A frissen kihelyezett Trafiboxokba kerülnek majd a megvásárolt kamerák, mobil traffipaxok, az ARH CAM-S1 eszközök is. Ezek a készülékek nemcsak a járművek sebességét képesek mérni, hanem forgalmat is tudnak számlálni. A torlódásról jelzéseket továbbítanak, valamint egy rendszámfelismerő modullal összekapcsolva a jogsértésekről szóló információt is azonnal eljuttatja a központba. 

A szakértők szerint a rendszer 25 – 600 méter között képes megmérni az elhaladó járművek sebességét, a rendszámfelismerés pedig nappal 150, éjjel 100 méterről lehetséges. Technikai tudásban messze felülmúlja az eddig alkalmazott rendszereket, 30x optikai zoomal, és magas felbontású érzékelővel rendelkezik, így semmi nem kerüli el a figyelmét. A rendőrség által alkalmazott általános mérési távolság 50-150 méter közé tehető.

A talponálló fémdobozok tagadhatatlan előnye, hogy messziről észlelve azt, akár üresen-kamera nélkül is- már a berendezés puszta látványa is lassításra kényszeríti a gépjárművezetőket és csökkenti a közutak forgalmát, elősegítve ezzel Solymár közlekedésbiztonságát.

SolymárOnline