Múzeumok éjszakája Solymáron

493

Ebben az évben Solymár három helyszínén is változatos programok várták az érdeklődőket a Múzeumok éjszakáján. A történelmi korok, a hagyományőrzés és a helytörténeti érdekességek kedvelőinek a Svábházban, a dr. Jablonkay István Helytörténeti Gyűjteményben és a solymári várban is színes programokat kínáltak a szervezők június 25-én.

A Svábház rendezvényén Milbich Tamás archív videógyűjteményéből tallóztak, az udvaron a Heimatverein egyesület a Taller (Motez) család úrnapi lombsátrát építette fel, a Solymári Férfikórus tagjai solymári népdalokat énekeltek és a „Fedri Stummot” fotószobának rendezték be. A Sütőklub solymári süteménykülönlegességekkel, a Csodatücsök alapítvány frissítő fröccsel kínálta a vendégeket.

A dr. Jablonkay István Helytörténeti Gyűjtemény idén ünnepli megalapításának 50. évfordulóját. A jubileumi felkészülésről itt olvashattak portálunkon. A programok már kora délután megkezdődtek a múzeum árnyas udvarán. Megidézték a solymári várban zajló középkori életet többek között fegyvermustrával, viseletbemutatóval, középkori hangszerekkel. A Pereputty együttes Mátyás király vargája című bábos mesekoncertjének a gyerekek nemcsak nézői, hanem aktív résztvevői is lehettek, az előadást közös tánc zárta. Tévhitek a középkorról címmel Jávor Csaba tartott előadást a pincében, majd a jubileum alkalmából megújított kiállításokat nyitotta meg dr. Szente Kálmán polgármester. Az este folyamán a solymári Barber Shop tartott bemutatót Milbich János, „Pidzsák” régi borbélyműhelyében, majd Petőfi átiratokból készített zenés összeállítás következett. A kellemes nyári estét gyertyafényes tárlatvezetés zárta. Az esemény háziasszonya dr. Tóth Piroska, a gyűjtemény igazgatója volt.

A solymári vár udvarán a Corvus Albus, a Güglerek és a Grex Porcorum középkori életmód-rekonstrukciós csapatok által időutazásban lehetett részük az odalátogatóknak. Nagy érdeklődés kísérte a felidézett csatajelenetet, bajvívást. Megismerkedhettek a vendégek egyebek mellett az íjászattal, a különféle középkori mesterségekkel és fegyverekkel, az iniciáléfestéssel.

solymáronline