Megújul a solymári helytörténeti gyűjtemény

910
Fotó: Barcsik Géza

A Dr. Jablonkay István Helytörténeti Gyűjtemény 1972-ben nyitotta meg a kapuit, így idén ünnepeljük alapításának 50 éves évfordulóját. A jubileumra megújuló tárlatokkal, színes programokkal készül a múzeum, és felújították az intézmény fogadótereit is.

A jubileumra való felkészülés már tavaly megkezdődött, amikor megújult a kapu, a kapu fölötti felirat, és új információs táblát helyeztek el a kapu mellett. Idén az első nagy, praktikus feladat az iroda felújítása volt. Az volt a cél, hogy olyan munkaállomás és fogadótér jöjjön létre, ahol a jegypénztár mellett a kiadványaikat is be tudják mutatni. Elkészült egy kis tárgyaló is, ahol a vendégeket, megbeszélésre érkezőket le lehet ültetni. Új információs táblák kerültek a mosdó és az iroda ajtaja mellé, így a múzeumudvarba lépők könnyen tájékozódhatnak.

Ezután megkezdődhetett a feladatok szakmai része, a tárlatok megújítása.
A XX. század eleji Solymárt bemutató néprajzi szoba, a szatócsbolt és a patika mellett különleges színfoltja lesz a gyűjteménynek a Milbich János “Pidzsák”-féle borbélyműhely berendezése.

Ablakok a múltba – Solymár a bronz-, a római és a középkorban címmel alakítják át a régészeti kiállítást. A pincében található kőtárban egyesítik a régészeti anyagokat.

Egy interaktív képernyő is helyet kap majd, így a látogatók már nem csak szemlélői lehetnek a kiállításnak, hanem aktívan részt is vehetnek a megtekintésében.

A múzeum pályázatot nyert a Nemzeti Kulturális Alapnál tárgyak restaurálására. A két legfontosabb tárgy, amit restaurálni kellett, a borbélyműhely két széke volt. A szentendrei Ferenczi Múzeum munkatársa restaurálta a tárgyakat, így egyebek mellett a kukoricamorzsolót, korcsolyát, patkót, lószerszámokat.

Június 25-én, szombaton már déli 12 órától várják a látogatókat a Múzeumok éjszakája programsorozathoz kapcsolódva. Kicsik és nagyok számára egyaránt érdekes programokkal készülnek: középkori forgatag fogadja majd a vendégeket a múzeum udvarán, lesz fegyvermustra, játékok, viseletbemutató, középkori zene és tánc, címerfestés, és bábos mesekoncertet is hallhatnak majd a gyerekek (Mátyás király vargája), miközben a pincében Jávor Csaba tart előadást Tévhitek a középkorról címmel. 17 órakor kezdődik a megújult kiállítások ünnepélyes megnyitója. 18 órától borbélybemutató, 19 órától koncert, 21 órától gyertyafényes tárlatvezetés várja az érdeklődőket.

Az esemény részletes programja és naprakész információk a gyűjtemény Facebook-oldalán találhatók.

A Hírmondó júniusi számában interjút olvashatnak dr. Tóth Piroskával, a gyűjtemény igazgatójával, aki részletesen mesél a megújulással kapcsolatos izgalmas feladatokról és kihívásokról.

solymáronline