A solymári állattartás a gyepmester és a hatósági állatorvos szemszögéből

1247

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, januártól ötszörösére nőtt a kiszökő kutyák után kiszabható bírság. A Solymári Hírmondó áprilisi számának hasábjain is olvashattak a jogszabály-változásról és annak helyi vonatkozásáról az illetékes gyepmester és a hatósági állatorvos megszólaltatásával. A helyi szakértők meglátásait és tapasztalatait a solymári kutya-helyzetről és az állattartókról itt, a solymaronline.hu-n is közzétesszük.

Hogyan dolgozik a gyepmester?

A helyi illetékes gyepmester, Szűcsné M. Adrienn szerint sok a felelőtlen gazda a környéken, de az eddigi problémás esetek nagyjából felét már sikerült megoldani. A figyelmeztetéseknek, büntetéseknek köszönhetően többen belátták, hogy jobban járnak, ha telken belül tartják a kutyájukat, és biztosítják a megfelelő körülményeket az állattartáshoz. Maradt azonban néhány notórius szabályszegő állattulajdonos; Adrienn szerint az ő megregulázásukra lesz jó a jelentősen megemelt bírság.

A gyepmesterhez átlagosan napi egy-két hívás érkezik a legkülönbözőbb problémákkal – például túl hangosan kukorékol a kakas, sikló van a fán, beleesett a cica a kútba. Sok a segítségkérés és a macskákkal kapcsolatos kérdés, többek között az ivartalanításuk ügyében. Adrienn örül, hogy kommunikálnak velük a település lakói, és információs csatornaként is működik a gyepmesteri szolgálat.

A nem megfelelő állattartás, elsősorban kutyatartás miatt hetente körülbelül három lakossági bejelentés érkezik, például amiatt, hogy rövid láncon van, sokat ugat vagy állandóan fial az eb. Ilyen esetekben először a helyszínre látogatnak és beszélnek a bejelentőkkel. Vannak felesleges kiszállások, viszont ha valóban nem ideálisak a körülmények, vagy nincs beoltva a kutya, jelzik a gazdájának a problémát, és felajánlják, hogy visznek kutyaházat, szalmát, tápot, amire épp szükség van. Ha az állattartó ezt elutasítja, akkor a következő lehetőség, hogy a saját érdekében elviszik a kutyát. Ha a tulajdonos ennek is ellenáll, akkor felveszik a kapcsolatot az önkormányzattal, majd a jegyző vagy az állatvédelmi főelőadó hivatalos felszólítást küld és kiszabja a bírságot. Ezután, ha a problémás helyzetet nem orvosolják kellőképp, már beleegyezés nélkül elhozhatják a kutyát a gazdájától.

A gyepmester beszámolója szerint szerencsére erre nagyon ritkán kerül sor, általában az emberek szívesen fogadják a segítségnyújtásukat, ők is udvariasan közelítenek, és hamar megtalálják a közös hangot. Ha mégis el kell vinni a kutyát addigi otthonából, akkor az Ürömi Állatotthonba kerül, és megkezdik a rehabilitását, feltáplálását, testi-lelki gyógyítását. Megnézik, mennyire szociális, be van-e oltva, el van-e látva chippel, és ha szükséges, ezeket pótolják. Ha úgy ítélik meg, hogy az eb ismét gazdának adható, akkor egy fotós készít róla képeket, és megkezdődhet a hirdetése. Az új gazdákhoz ivartalanítva, két hét próbaidő után kerülnek véglegesen a menhelyről az állatok.

Ahogy a hatósági állatorvos látja

Dr. Molnár Attila, Solymár hatósági állatorvosa is szorosan együttműködik a gyepmesterrel. Elmondása szerint sokat javult a helyzet az elmúlt 10 évben Solymáron: a klasszikus értelemben vett kóbor, gazdátlan kutyák száma radikálisan csökkent, és jóval kevesebb a gazdájától elszökött állat is. Szintén biztató eredmény, hogy tapasztalatai alapján a kutyák több mint 95%-a el van látva chippel, nem is tud felidézni olyan esetet a tavalyi évből, amikor chip nélküli ebbel találkozott volna.

Az állatorvos ugyanakkor figyelmezteti a lakosokat, hogy ellenőrizzék kerítésük állapotát, hogy ép és alkalmas legyen háziállatuk telken belül tartására, és csak olyan személy sétáltasson kutyát, aki alkatából, erőnlétéből adódóan képes visszafogni, és megakadályozni, hogy elszökjön, mivel ha felügyelet nélkül közterületre jut az eb, könnyen megtörténhet a baj.

Mit tegyünk, ha kóbor kutyát látunk?

Ha kóbor vagy kiszökött kutyára leszünk figyelmesek, és azt szeretnénk, hogy a hatóságok intézkedjenek ez ügyben, akkor ne valamely közösségi oldalra posztoljuk, hanem jelentsük hivatalosan. Solymáron a következő elérhetőségeken tehetünk bejelentést kóborló ebek (vagy egyéb állatvédelmi ügy) esetén:
– ebrendészet: Szűcsné M. Adrienn, 06-70/619-9311, uromimenhely@gmail.com
– hivatal: 06-26/560-600, info@solymar.hu

solymáronline