Ötszörösére nőtt a kiszökő kutyák után kiszabható bírság

1704

75 ezer forintra emelték az állatvédelmi bírság alapösszegét a kedvtelésből tartott állatok esetében. A 2021 januárjában hatályba lépett módosítás értelmében legalább ennyit kell fizetnünk, ha megsértjük az állatvédelmi törvényt, például a kutyánk kiszökik az utcára. Ez csak az alapösszeg: jogszabálysértésenként további szorzókkal is számolni kell. Az intézkedések célja a felelős állattartás ösztönzése.

Az év elején módosított kormányrendelet pontosan megszabja az állatvédelmi bírság alapösszegét. Különböző mértékű bírságot kell fizetni a haszonállatok és a kedvtelésből tartott állatok, például kutyák, macskák, papagájok után. Utóbbiaknál a korábbi 15 ezer forintos alapbüntetés az ötszörösére, 75 ezer forintra nőtt. Ezen túl minden jogszabálysértéshez tartozik egy szorzó; az állatvédelmi hatóság (a jegyző vagy a kormányhivatal) ez alapján állapítja meg a büntetés teljes összegét, ami akár a 300 ezer forintot is elérheti.

Magánszemély vagy állatvédelmi civil szervezet a jegyzőnél jelezheti, ha nem megfelelő körülményeket tapasztal egyes ingatlanokon, vagy ha kiszökött kutyáról szerez tudomást. Az eset ellenőrzése után az állatvédelmi hatóságként eljáró jegyző indíthat eljárást akár akkor is, ha az állattartót a helyszínre érkezéskor nem találják otthon.

Mit tegyünk, ha kóbor kutyát látunk?

Ha kóbor vagy kiszökött kutyára leszünk figyelmesek, és azt szeretnénk, hogy a hatóságok intézkedjenek ez ügyben, akkor ne valamely közösségi oldalra posztoljuk, hanem jelentsük hivatalosan. Solymáron a következő elérhetőségeken tehetünk bejelentést kóborló ebek (vagy egyéb állatvédelmi ügy) esetén:
– ebrendészet: Szűcsné M. Adrienn, 06-70/619-9311, uromimenhely@gmail.com
– hivatal: 06-26/560-600, info@solymar.hu

solymáronline