Solymári kitüntetettek a nemzeti ünnepen

2151
Lovász Irén a 2020-as solymári karácsonyi műsor alkalmával (fotó: Szima Roland)

Bár a hagyományos ünnepségek a járványhelyzet miatt egyelőre elmaradtak, március 15-e alkalmából idén is kiosztották a Kossuth-, Széchenyi- és egyéb rangos állami díjakat. A kitüntetettek között idén is több solymári nevet találunk: dr. Lovász Irén és Cseke Péter Kossuth-díjat, Kautzky Armand Magyarország Érdemes Művésze díjat, Dani Eszter pedig Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést kapott.

Kossuth-díjban részesült dr. Lovász Irén népdalénekes, néprajzkutató, érdemes művész, a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara Művészettudományi és Szabadbölcsészeti Intézetének egyetemi docense Magyarország számára kivételesen értékes művészi pályafutása, a népművészet identitásmegőrző szerepe mellett a népdaléneklés lélekgyógyító és közösségformáló erejét is elhivatottan hirdető, kiemelkedő előadóművészi, kutatói és pedagógiai életműve elismeréseként – olvashatjuk a Kossuth-díjjal kitüntetettek névsorában.

Lovász Irén énekesnő, kutató (fotó: Szima Roland)

Lovász Irénnel a Solymári Hírmondó 2020. decemberi számában olvashatnak dupla oldalas interjút. A művésznőt helyben, településünkön legutóbb a tavalyi solymári karácsonyi műsorban hallhattuk énekelni – igaz, a járványhelyzet miatt nem személyesen, hanem online és a PilisTV műsorán. A felvétel a YouTube-on bármikor megnézhető, meghallgatható:

Szintén Kossuth-díjban részesült Cseke Péter Jászai Mari- és Nádasdy Kálmán-díjas színművész, rendező, érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. A kitüntetést Magyarország számára kivételesen értékes, több mint négy évtizedes művészi pályafutása, a szakma és a közönség körében is méltán sikeres színészi, valamint a magyar színházművészetet sokoldalúan, magas színvonalon szolgáló, keresztény szellemiségű művészetpedagógiai és színházvezetői munkája elismeréseként kapta. Információink szerint Cseke Péter is Solymáron lakik.

Cseke Péter (fotó: Madách Színház)

Magyarország Érdemes Művésze díjat kapott Kautzky Armand Jászai Mari-díjas színművész. Kautzky Armand a solymaronline.hu tavalyi “Maradj otthon” kampányában is részt vett; akkori üzenete most is aktuális.

Kautzky Armand színművész (fotó: Madách Színház)

Kiemelkedő iparművészeti, ipari tervezőművészeti tevékenysége elismeréseként Ferenczy Noémi-díjban részesült a szintén solymári lakos Székely Orsolya iparművész.

A Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetésben részesült Dani Eszter, a Magyarországi Református Egyház Zsinati Hivatalának missziói irodavezetője, az Országos Református Cigánymisszió vezetője, a Solymári Református Egyházközség lelkésze a hátrányos helyzetben élők, különösen a romák érdekében végzett több évtizedes szolgálata, valamint a cigánymissziós lelkésztovábbképzésben vállalt jelentős szerepe elismeréseként – hangsúlyozzák a kitüntetések sorában.

Dani Eszter lelkipásztor (fotó: Barcsik Géza)

Dani Eszter református lelkipásztor, lelkigondozó, szupervizor 2020. november elseje óta a Solymári Református Egyházközség választott lelkésze, akivel szintén a Solymári Hírmondó 2020. decemberi számában készült interjú.

A kitüntetettek listája a Magyar Közlönyben és az mti.hu-n jelent meg hétfőn. A díjak ünnepélyes átadására később kerül majd sor.

solymáronline