Egy solymári asszony élete a Kossuth Rádióban

3235
Kép: Vendég a háznál (Facebook)

A Kossuth Rádió Vendég a háznál című műsorában szeptember 8-án Ritter György solymári történész volt a vendég, aki nagymamája élettörténetével tavasszal első díjat nyert a Szociográfia 2019 pályázaton. A beszélgetést a mediaklikk oldalán vissza is tudjuk hallgatni.

Az író-történész a rádió műsorában Diós Judit szerkesztőnek mesélt nagymamája életén keresztül a XX. század második felének – részben solymári – eseményeiről. A beszélgetés alatt megelevenedik szemünk előtt a solymári kofák népviseletes alakja, hallhatunk a háborús évek és a kitelepítés szörnyűségeiről, de szóba került a sváb ruha, a nyelv és a solymári hagyományok is.

“Szerintem a történelem pozitív része, a világ “rejtett jósága” az ilyen rejtett életekben van – mondta el Ritter György az interjúban. – Van egy olyan filozófia, ami szerint nem a történelmileg nagy személyek és cselekedetek határozzák meg, hogy mi az a “jóság”, ami továbböröklődik, hanem pontosan azok az elrejtett életek, el nem mondott történetek és cérnaszálon függő sorsok, amelyek ilyen módon veszendőbe mennek. Nekem az volt a célom, hogy egy ilyen rejtett életet, egy egyszerű, tanúként elmesélt életet megmutassak.”

A műsor – melyben a szintén solymári Horváth Ágnes archív felvételei is szerepelnek– ezen a linken visszahallgatható.

solymáronline