Nagymamája élettörténetével első díjat nyert Ritter György

3213

Ritter György solymári történész megosztott első díjat nyert a Szociográfia 2019 elnevezésű pályázaton, melyet a Magyarország Felfedezése Alapítvány hirdetett meg. A díjnyertes írás a “Neuwelt kozn. Egy sváb asszony élete a XX. század második felében” címet viseli, és egy solymári asszony, egész pontosan az író 2010-ben elhunyt nagymamájának életét dolgozza fel. A címben is szereplő Újvilág utca (Neuwelt Gasse) a mai Hősök utcával azonos; itt játszódik a megírt események nagy része.

Ritter György a solymaronline.hu-nak elmondta: műve leginkább szocioriportnak nevezhető, és már évek óta a fiókban lapult. A történet főszereplőjével, saját nagymamájával még 2009-ben készített interjút, amelyet 2012-ben írt meg – egy másik pályázatra, aminek nem volt utóélete. A Magyarország Felfedezése Alapítvány 2019-es pályázatára egy kollégája hívta fel a figyelmét, így beküldte a már elkészült, de fiókban heverő riportot. Maga is meglepődött, amikor nemrég telefonon értesítették a mű sikeréről, és örül, hogy ez a már régebben elkészült munka végre megtalálta a helyét.

Ritter György történész a magyarországi németek emlékezetkultúrájával foglalkozik. Szakdolgozatát Solymár német nemzetiségi lakosainak visszaemlékezéseiből írta, melyben főleg a második világháború elejétől a hatvanas évekig terjedő időszakkal foglalkozott. Interjúkat és visszaemlékezéseket gyűjt, ezek adják munkájának alapját. Két, solymári vonatkozású könyve is megjelent már. Kereken tíz évvel ezelőtt egy, a mostanihoz hasonló szociográfiai pályázaton az azóta elhunyt Schokátz Gyuri bácsi élettörténetét írta meg, amivel akkor is első díjat nyert.

A Szociográfia 2019 pályázat ünnepélyes eredményhirdetését a járványhelyzet miatt egyelőre elhalasztották, várhatóan szeptember végén vagy októberben kerül rá sor. A pályázaton részt vett, válogatott művekből egy önálló kötet is meg fog jelenni – benne egy solymári asszony történetével.

solymáronline
Fotó: Ritter György a Hazáink / Heimatländer című könyvének bemutatóján 2018-ban