Nagyszabású fejlesztésekkel ünnepel az idén 50 éves Pilisi Parkerdő

1652

50 éves jubileumát ünnepli idén a Pilisi Parkerdő Zrt. Az 1969-ben alapított társaság a természetvédelem, az erdőgazdálkodás és a természetjárás összhangjának megteremtését és fejlesztését tűzte ki legfontosabb céljának.

Az elmúlt évtizedek tapasztalata azt mutatja, hogy a Parkerdő sikeresen valósította meg az elképzelt modellt: a természeti értékek megőrzése mellett napjainkban a főváros környéki parkerdőknek évente 25 millió látogatója van, miközben a szükséges infrastruktúra fenntartásához jó alapot szolgáltat a fenntartható erdőgazdálkodás.

Napjainkra a Pilisi Parkerdő Zrt. az ország legnagyobb ökoturisztikai infrastruktúráját kezeli, amely kikapcsolódási lehetőséget kínál a gyalogos, a kerékpáros és a lovas természetjáróknak egyaránt. A kerek évforduló alkalmából a parkerdo.hu oldalon ötven, egymást követő témán keresztül mutatják be a Pilisi Parkerdő történetének elmúlt fél évszázadát, azt az örökséget, ami a főváros környéki erdők jelenlegi kezelésének alapját jelenti.

A Pilisi Parkerdő a jubileumi évben különös hangsúlyt fektet a természeti értékek megőrzését aktívan szolgáló programokra. Az erdészek kiemelt figyelmet szentelnek az év rovarfajának választott havasi cincér, és az év kétéltűje, a foltos szalamandra élőhelyei fejlesztésének. Mindkét faj kötődik a Pilisi Parkerdőhöz, a havasi cincér például az erdőgazdaság legfontosabb partnerének számító Duna-Ipoly Nemzeti Park címerállata, amelynek életfeltételeit megfelelő mennyiségű holt faanyag meghagyásával biztosítják az erdészek. Az év emlősének választott eurázsiai hiúz pedig megismerhető az erdőgazdaság által alapított Budakeszi Vadasparkban, ahová 2018 decemberében költözött be egy fiatal nőstény hiúz.

A Pilisi Parkerdő jelentős turisztikai és természetvédelmi fejlesztésekkel készül a jubileum megünneplésére, melyekről itt számoltunk be részletesen.

PA – solymáronline
Forrás: parkerdo.hu