Ellenőrzik a kerékpárok használatát a turistautakon

1011

A Pilisi Parkerdő munkatársai november 16-tól kiemelten ellenőrzik a jelzett turistautakon a kerékpárok használatát. Az ország leglátogatottabb erdeinek számító pilisi hegyekben az őszi időszakban több útvonal gyalogosan is nehezen járható, ezért a biztonságos erdőlátogatás érdekében különösen fontos, hogy az erdőlátogatók betartsák az együttes úthasználat szabályait.

A gyalogos turisták biztonsága érdekében nem megengedett a kerékpározás azokon a jelzett turistautakon, melyeken ez a lehetőség nincs feltüntetve, mert itt a kerékpározás balesetveszélyes helyzeteket eredményezhet, illetve erodálhatja a keskeny gyalogos ösvényeket. A gyalogosok számára jelzett turistautakat csak abban az esetben vehetik igénybe a kerékpárosok, ha az a kerékpáros használatra is egyértelműen ki van jelölve, a Pilisi Parkerdő területén ilyenek például a Pilis Bike kerékpáros úthálózat egyes részei.

pilis_bike_avatas_parkerdo.jpg

Az őszi időszakban a korábbinál is fontosabb ezen szabályok betartása, egyrészt a hagyományos kirándulószezonban megnövekedő turistaforgalom miatt, másrészt a rosszabb közlekedési viszonyok, tehát a csúszós utak, korlátozott látási viszonyok miatt. Ezért a Pilisi Parkerdő szakemberei november 16-ától kiemelten ellenőrzik a nehezen járható pilisi turistaút szakaszokat – mint például a Spartacus-ösvényt vagy a pilisszentkereszti szurdokot – és a szabályokat figyelmen kívül hagyó kerékpározókat a jelzett turistautak elhagyására szólítják fel.

A kerékpárosok továbbra is használhatják a Pilis Bike hálózat útvonalait, ahol előfordulnak a gyalogosokkal közös használatú szakaszok is, de ezek minden esetben egyértelműen jelzettek. Ezeken az utakon a gyalogosoknak is számítania kell a kerékpárosok felbukkanására, a Pilisi Parkerdő szakemberei ezért arra kérik az erdőben járókat, hogy ezeken az útszakaszokon fokozottan figyeljenek egymásra.

PA – solymáronline
Forrás: parkerdo.hu