Komatál és Komakendő Kárpát-medencei alkotópályázat

1939
Kép: apaczai.com

A komatál hagyományának újraélesztése, népszerűsítése érdekében a Nemzeti Művelődési Intézet a Népművészeti Egyesületek Szövetségével, a Népfőiskola Alapítvánnyal és a Nagycsaládosok Országos Egyesületével karöltve Kárpát-medencei alkotói pályázatot hirdet.

A Komatál és Komakendő elnevezésű pályázattal a szervezők célja, hogy felelevenítsék azt a kedves népszokást, hogy a hozzátartozók, keresztszülők, barátok a gyermekágyas kismamának és családjának segítséget nyújtanak a baba születése utáni időszakban.

Három kategóriát határoztak meg:
– Kárpát-medencei fazekasoktól az adott adott tájegység(ek)re jellemző, egyszerűbb vagy díszesebb komatálat vagy tárgyegyüttest várnak. Ez az eszköz akár 2-3 étel tárolására is alkalmas lehet, és a későbbiekben is hasznos edényévé válhat a fiatalasszonynak.
– Szintén a Kárpát-medence szövő és hímző alkotóművészeitől pedig az adott tájegység(ek)re jellemző textíliá(ka)t, komakendőket várnak, mellyel az ételeket és edényeket lehet lefedni, de asztalterítőként is lehet használni.
– Egyéb komatálhoz és komakendőhöz köthető tárggyal (pl. kosárral vagy hímes tojással) is lehet indulni.

Pályázni olyan alkotásokkal lehet, amik máshol még nem lettek bemutatva. Továbbá alkotónként, alkotóközösségenként maximum 5 tárgyat, illetve hímzést, szövést vagy legfeljebb 5 darabból álló tárgyegyüttest lehet beküldeni.

Mindhárom kategóriában az első három helyezett mellett egyedi értékelésben is fognak részesülni a pályaművek.

A jelentkezési lapot minden pályázónak 2019. január 30-ig kell elküldeni a Népművészeti Egyesületek Szövetségéhez (1011 Budapest, Szilágyi Dezső tér 6.), az alkotásokat pedig 2019. március 18. és 21. között kell leadni a lakóhelyhez legközelebb eső népművészeti egyesületnél, ahol a tárgya(ka)t leltározzák és jelölik. A pályaműveket szakmai zsűri bírálja el március 30-31-én; azokból a komatálakból és komakendőkből pedig, amiket elfogadtak április 8-án kiállítás nyílik a Lakitelek Népfőiskolán. A tárlat április 28-ig tekinthető meg.

A Komatál és Komakendő Kárpát-medencei alkotópályázatról a további részleteket, információkat és a letölthető dokumentumokat ide kattintva találják.

solymaronline