Képes beszámoló a Selmecbányán tett plébániai zarándoklatról

404
Selmecbánya
A cikkben szereplő fotókat Sz. Borbély Rita, Oláh Katalin és Kurcz Györgyi készítették.

Ahogy azt már a Facebook oldalunkon előtte beharangoztuk, a solymári plébánia a Felvidék legismertebb búcsújáró helyére, a Világörökség részét is képező, Selmecbányára zarándokolt legutóbb.

Szemere János plébános atya vezetésével több, mint 100 solymári és pilisszentiváni hívő vett részt a buszos zarándoklaton május 4. napján.

Kurcz Györgyi ismertetőjét olvashatják:

“Énekelve és imádkozva érkeztünk a város szélén álló barokk Kálváriához. Az impozáns épületegyüttes 250 évvel ezelőtt épült egy 700 méter magas vulkáni kúp szerpentinjein. Jézus szenvedéstörténetét tizenkilenc, freskókkal és domborművekkel díszített kápolna, két templom, a római Szent Lépcső replikája és egy Szűz Mária szobor idézi fel. A felső templom teraszáról elénk táruló látvány: a vulkanikus csúcsok, hegyi rétek és völgykatlanok, mind a teremtett világ szépségét dicsérték, melybe harmonikusan simult a kisváros templomtornyaival, várfalaival és teraszosan épült házaival. A festői látkép annak idején Csontváryt is megihlette és azóta alig változott. A Kálvária meredek kaptatóin megtett séta fáradalmait a látogató központ kerthelyiségében pihentük ki. A kávé és sütemény elfogyasztása után rövid sétát tettünk az óvárosban, majd haza indultunk. Utunk, közösségformáló erején túl, kulturális és lelki élményekkel gazdagította a zarándoklat résztvevőit.”

SolymárOnline