Kitelepítettek levelezése

1204

Dr. Bonomi Jenő történész professzor a kitelepítése után, levelezés útján tartott kapcsolatot több évtizeden keresztül, a Németországba került Budai járás svábjaival, többek között solymáriakkal is. Az összegyűjtött leveleit a freiburgi intézetre hagyományozta, melynek munkatársa volt.

„Maradjunk-e vagy menjünk, a kofferen ülés, hogy visszajutunk-e még valaha vagy nem, vagy: hogy viselkedjünk ha népszámlálás lesz Németországban?
Most németnek vagy magyarnak valljuk magunkat? Ha németnek valljuk magunkat, akkor esetleg nem tudunk hazamenni, ha magyarnak valljuk magunkat akkor az itteni környezetben van hátrányunk belőle.
A másik fő téma a honvágy volt.
Vannak negatív sorok is természetesen a levelekben, volt aki hazatért és látta az eltüzelt gyümölcsfákat, amiket a telepesek eltávolítottak, és tüzelő anyagnak használtak. Még olyan részletek is olvashatunk a levelekben, hogy: mi annak idején a szőlőt máshogy vágtuk, hogy nincs eléggé megtrágyázva, és így tönkre megy a szőlő.
Ezek a megfigyelések is jól kijönnek. Ezek azok a motívumok amelyek legjobban megfogták őket. Sokszor van szó a gyümölcsfákról a levelekben, a kertről. Nem csak házról, pénzről, hanem ilyen konkrét dolgokról is.
Nem akartam szépíteni, fontos, hogy amikor a kitelepítettek írták ezek a leveleket olyan stádiumban voltak, ami a kétségbeesés. Kezdetben nagyon elvoltak keseredve és ennek egyértelműen nyoma van a levelekben” – nyilatkozta a levelekről a Budaörsi Infonak Schell Csilla.

A levelekről tart magyar nyelvű előadást Schell Csilla az Institut für Volkskunde der Deutschen des östlichen Europa (Freiburg) tudományos kutatója január 20-án – péntek – 18 órakor a polgármesteri hivatal nagytermében.
A Helytörténeti Alapítvány Solymár szervezte előadás címe: „A kitelepítés és azt követő évek emlékei a kitelepített solymáriak levelezése szerint”. Minden érdeklődött szeretettel várnak!