Csípős gasztrokaland holnap! Ők a Chili Fesztivál főzőversenyének indulói!

4805
Fotó: Saskői Éva

Kilenc csapat méri össze tudását a Chili Fesztivál holnapi főzőversenyén. A csapatok közt láthatunk majd visszatérő, ismerős arcokat, de lesznek az üst mellett első alkalommal tüsténkedők is. Hogy segítsük a szavazást, bemutatjuk a szakácsokat és a készülő ételeket. Mindenkinek jó étvágyat kívánunk!

Gasztronauták
Straub Gábor, Jártó Ferenc, Straub Csaba, Muzslai Bernadett

  • Chilis csirke curry házi lepényben
    Csirkének finomságait összevágva összefőzzük a megpirított friss chilivel, hagymával és fokhagymával dúsított fürdőben, majd ízének fokozásához ginsenget, curry port, kurkumát és fahéjat szórunk. Lágyságát kókusztejjel, saját fűszerkeverékkel, szívünkkel és lelkünkkel érjük el. Házi fűszeres meleg lepénybe tekerve tálaljuk, hogy ne fázzon, amíg fogyasztjuk.

Chili Friends
Szabó Viktória, Kádár Zoltán, Lippai Attila, Lippai Júlia, Czvitkovics Péter, Czvitkovics Kiss Anita, Papp Róbert, Bácsik Diána, Molnár Gábor, Boruzs Andrea, Nagy Tímea, Berki Anikó

  • Csirke Vindallo kukoricás kenyérrel
    Ez az étel – pont úgy, mint csapatunk – friss, ízes, fűszeres, tüzes. A vindaloo tulajdonképpen egy portugál étel. A nagy felfedezések idején, a XVI. században Indiába érkező portugáloknak köszönhetően jött létre. Főbb összetevői a bor és a fokhagyma. A curry hazájában elkerülhetetlen volt, hogy a fokhagyma mellé ne férkőzzenek be a helyi fűszerek, így sok fahéj, szegfűszeg és gyömbér hozzáadásával lassan egy új étel jött létre. Az igazi változást azonban a chili jelentette. A korábban egyáltalán nem csípős portugál raguból a chilinek köszönhetően igazi fenevad lett.

Clean Smoke BBQ
Végső Gergely, Szederkényi János, Szederkényi József, Thurnay Dorka, Thurnay Júlia, Thurnay Zsófia

  • Cafatos sertés tarja borsos-mustáros kéregben, káposztasalátával, házi buciban
    A Clean Smoke a sütés során igen fontos tiszta füstre utal, amely kellemesen füstöli a húst. A chili fesztiválra pikánsan csípős kiegészítő szószt készítünk hozzá.

Tikka-dok
Nádai Gábor és Zsembery Gergely

  • Csirkecombfilék Tikka Masalával és párolt bashmati rizzsel
    Az indiai ízek végtelenül változatosak és egytől egyig ínycsiklandóak. A gyömbér, a koriander, a római kömény és a kurkuma a legtöbb indiai ételben megtalálhatóak, ezek adják a jellegzetes ízeket, aminek képtelenség ellenállni. A tikka masala csirke az egész világon elterjedt fogás, ennél fogva kismillió változata létezik. Az eredeti verzió nem csípős, viszont csapatunk idén egy chilis változatát kíséreli meg elkészíteni. Mi baj származhat egy kis chiliből, nem de? Hozzá párolt bashmati rizst tálalva, egytálételként adjuk indiai csemegének.

Rizikó kulináris galeri
M. Horváth Veronika ’Házikó’, Böjte Ágnes, Muladi József

  • Delhi csirke bashmati rizzsel
    Egy izgalmas indiai egytálétel, ami megmutatja h milyen, ha egy étel többféleképpen csíp.

Hab a Néró Team
Orbán Benedek, Dénes Róbert, Dobák Péter, Hunyady Gábor, Dr. Kardos Péter, Leidecker Balázs, Molnár György

  • Császári Chili con Carne
    Végy vöröshagymát apróra kockázva. „Üvegeld” meg, majd add hozzá azt a fűszeres darált húst, amit még láttál darálatlanul is. Ezt öntsd fel kevés tiszta marhahúslevessel, és kezd el főzni. Ha kicsit már megpuhult, add hozzá a vörös babot, az apróra kockázott paprikát és sok paradicsomot mindenféle állagban, valamint a kukoricát. Adj hozzá még kevés fűszert, de ezt csak közvetlenül az elkészülte előtt. Vigyázz hogy ne keverj sokféle ízt, tartsd meg a eredeti hangulatot.
    Tálald reszelt sajttal, tejföllel és tüzes chilivel, ízlés szerint.
    Tedd mindezt úgy, hogy csak gluténmentes alapanyagokat használj! Mindenki élvezhesse munkád gyümölcsét!

Ételrevalók
Nyírő Károlyné, Kovács Sándorné, Lauferné Földeáki Éva, Manhertzné Huy Mónika, Farkas Szilvia, dr. Mihályiné dr. Michtiov Emese, dr. Mihályi Szabolcs, dr. Beregszászi Márk, Kalics Ilona

  • Csülkös pacal spenótos gombóccal
    A pacalt kellő tisztítása után elő kell főzni, fűszeres vízben. A csülköt kockára vágva, forró olajon, üstben megpirítjuk, majd rárakjuk a megfelelő mennyiségű hagymát, paprikát és fűszerezzük különféle finom fűszerekkel. Hozzáadjuk az előfőzött pacalt és készre főzzük. Körítésnek a spenótos gombócot választottuk, mely zsemléből, főtt burgonyából, tojásból, és lisztből készül, megfelelő mennyiségű só hozzáadásával.

Chili chicks
Juhnyevics Júlia, Farsang Noémi, Fiala-Tóth Sára, Juhos Anita, Králl Zoltán

  • Empanadas mexicói babsalátával (vegetáriánus változatban is)
    Empanada, egy népszerű latin-amerikai étel, mely eredetileg Spanyolországból származik. Többféleképpen lehet elkészíteni, sütőben sütve vagy olajban. Spanyolok marhahússal, portugálok tonhallal, argentinok csirkehússal szokták megtölteni a kis táskákat.  A főzőversenyen olajban kisütött változattal lehet majd megismerkedni, mely marhahússal és zöldséggel lesz megtöltve. Így a vega résztvevőkre is gondoltunk. Az Empanada mellé frissítő mediterrán salátát és chili szószt fogunk tálalni.

MagNet Chilis Bab-ák
Szűcs Anikó, Breier Klaudia, Kollár Szilvia, Bartl Anna, Nagy Krisztina

  • Babgulyás
    Pokolian finom csípős babgulyás mindenféle földi jóval és chilivel.