Alvásiskola 3. – Az egyik legerősebb gyógyszer

2076

Mi magunk is csak akkor érezzük, hogy mennyire fontos az alvás, amikor nem tudunk aludni és érezzük, hogy kimerültek vagyunk, és másnap nehezen teljesítünk.

Egy  friss kutatás szerint az alvás az immunrendszert is erősíti a fertőzések legyőzésében. A kutatás során azt találták, hogy azok, akik kevesebb, mint 5 órát aludtak, négy és félszer nagyobb esélyük volt arra, hogy náthásak legyenek. Azok, akik 5-6 órát aludtak, 4,24 szer nagyobb esélyük volt a megfázásra, azokhoz képest, akik több mint 7 órát aludtak (az Amerikai Nemzeti Alvás Alapítvány szerint, merthogy ilyen is van, 7 óra az ajánlott napi alvási idő). A vizsgálat így egyértelműen rámutat arra, hogy az egyszerű fertőzéseket is könnyebben győzhetjük le megfelelő mennyiségű alvással.

Korábbi kutatások azt is kimutatták, hogy a kevesebbet alvók jobban ki vannak téve a fertőzéseknek, valamint azt, hogy oltás után a megfelelő mennyiségű alvás rendkívül fontos ahhoz, hogy az immunrendszer ki tudja fejleszteni a választ az oltóanyagra. (Ez azt jelenti, hogy ha oltás után nem kap a test elegendő alvást, nem tudja kifejleszteni az oltóanyag elleni védelmet).

Érdekes jelenség, hogy a betegség egyik kísérő tünete majdnem mindig az álmosság. Bizonyos immunsejtek, melyek a fertőzések leküzdéséért felelnek, stimulálják az agyat, így a test elfárad, az agy elálmosodik. Az immunrendszer figyelmezteti az agyat, hogy több alvásra van szükség a gyógyuláshoz.

Mindent egybevéve erős bizonyítékok vannak arra – az alváskutatás jelenlegi állása szerint – hogy a nem megfelelő alvási idő megnöveli a betegségek valószínűségét egy fertőzés után, és csökkenti a test képességét arra, hogy legyőzze a fertőzést. Ugyanakkor, ha eleget alszunk, az egyik leghatékonyabb antibiotikum lehet a testünk számára.