Esztergályos Cecília: Elég egy vaskályha a boldogsághoz

1708
Esztergályos Cecília, a Mici néni két élete című vígjátékban, a József Attila Színház színpadán

Legtöbben a Família Kft. című teleregényből ismerik a Solymáron élő balerinából lett színészt és keramikust. Esztergályos Cecília 18 évesen már filmet forgatott, színésznő lett, majd 56 évesen kerámia-szobrászattal és festészettel kezdett foglalkozni. Öt házassága válással végződött, a hatodik férjével 32 éve él nagy szerelemben.

„Nem tudnám elképzelni az életemet művészet nélkül: legyen az színház, tánc, zene, képzőművészet, én bármelyikben megtalálom önmagam. Úgy kellene az életet rendezni, hogy legyen benne szépség, és soha nem felejtsünk el örülni az éppen megélt pillanatnak” – mondja a művésznő a Story Magazin tegnap megjelent, 39. számában, ahol hat epizódot mesél élete több mint hét évtizedéből.

Az első szerelem is szóba kerül, mely 1961-ben talált a Pécsi Balett akkor 18 éves szólótáncosára: – „Színész volt, nyolc évvel idősebb nálam, és Sztálingrádból érkezett haza éjjel. Az utcán vártam rá, mivel a klubot már bezárták, ahol találkoztunk volna. Szakadt a hó, nagyon fáztam, de végül csak megérkezett. Egy kis szoba, egyszemélyes vasággyal és egy vaskályhával elég volt a boldogságunkhoz. Ő később a fővárosba került, és lassan kihunyt a szenvedély. Ám jött egy másik: a filmezés.”

A gyönyörű színésznőnek szép számmal akadtak rajongói. Cecília pedig hitt a sírig tartó szerelemben – mind a hatszor. A máig tartó szerelmét is a színháznak köszönheti: – „Előadás közben kiszúrtam egy jóképű, magas férfit, az ügyelőpultnál állt. Emlékeztem, hogy néhány darab során már láttam a zenekar tagjai között. Hamar szerelem lett köztünk, de négy évig vártunk a házassággal, sőt előtte még szakítottunk is…”