Esővízgyűjtés Solymáron

2314
Esővízgyűjtés Solymáron
Fotó: Dr. Zlinszky Péter

A Solymári Önkormányzat támogatást nyújt a solymári háztartások részére esővízgyűjtő tartályok kihelyezésével kapcsolatban.
A 70/2023. (VI.14.) számú határozatával, a képviselő-testület által egyhangúlag támogatott „Tudatos Vízfelhasználási Akcióterv” keretében a Solymári Önkormányzat ösztönözni kívánja a solymári esővízgyűjtés elterjedését.

Az akcióterv célja a takarékos ivóvízhasználat népszerűsítése és az esővízgyűjtés, valamint a solymári háztartási kutak használatának ösztönzése.

Az Önkormányzat által nyújtott támogatásban az alábbi feltételek teljesítésével lehet részesülni:
I. A támogatás maximális összege solymári háztartásonként az esővízgyűjtő edény vételárának 50%-a, de legfeljebb bruttó 15.000 Ft.
II. A támogatást a mellékelt nyilatkozat kitöltésével és a Polgármesteri Hivatalban való leadással lehet igényelni.
III. A nyilatkozatban meg kell adni a szükséges kapcsolattartási adatokat, meg kell jelölni az esővízgyűjtés helyét és az esővízgyűjtő edényre vonatkozó, a támogatást igénylő nevére szóló számlát le kell adni.
IV. A támogatás kiutalásához a vízgyűjtő solymári háztartásba való beépítését és a Solymári Önkormányzat Környezetvédelmi Bizottsága által meghirdetett rajzverseny győztes munkáiból készített „Gyűjtöm az esővizet” plakett kihelyezését igazolni kell.
 V. A vízgyűjtő használatát az Önkormányzat 3 évig jogosult ellenőrizni.

Az Önkormányzat a támogatást a 2023-as költségvetés terhére, az erre a célra előirányozott 650.000 Ft-os pénzügyi keret kimerüléséig nyújtja.

Azok a lakosok, akik már jelenleg is gyűjtik az esővizet, szintén a Polgármesteri Hivatalban vehetik át a „Gyűjtöm az esővizet” plaketteket.

Bízunk benne, hogy e kezdeményezés sokakat ösztönöz majd arra, hogy egy apró, de fontos lépést tegyenek a tudatosabb vízhasználat felé, mely cselekedet mindannyiunk közös érdeke és felelőssége, és egy jó alkalom a kezdődő kánikulára történő felkészülésre.

Solymári Önkormányzat Környezetvédelmi Bizottsága/SolymárOnline