Ürgelesen az óvodai Nyuszi csoport

974
Ürgelesen az óvodai Nyuszi csoport
Borítókép: Szabó Eszter, Magyar Természetjáró Szövetség (Ürgerét Solymár)

2023. május 17-én a Kék Óvoda, „Nyuszi” csoportja nagy izgalommal leshette meg a solymári Auchan áruház szomszédságában található „Ürgepark” apró lakóit. Mindeközben Prommer Mátyás biológus beszélt a gyermekeknek az ürgékről, a hangulatot Dudó bohóc fokozta tovább előadásával, az ürgepark szervezői pedig üdítő itallal, gyümölccsel és süteménnyel látták vendégül az ovisokat.

Az ürgérkről tudniillik, hogy a faj egyedeinek száma igencsak megcsappant, így 1982-ben védett, 2012-ben pedig fokozottan védett állat lett, 2015-ben pedig az év emlősévé választották.

Az Ürgerét létrejöttét a solymári terület tulajdonosa természetvédőkkel egyetértésben meghozott döntésének köszönhetjük, amelynek kapcsán 2022-ben kerítéssel vették körül a területet, létrehozva egy ürgerezervátumot. A kerítés mentén, a domboldalban egy faépületet is emeltek, amely számos funkciót tölt be. A padokkal, asztallal, távcsövekkel felszerelt, egyik oldalán nyitott házikóból kényelmesen megfigyelhetjük az ürgéket és viselkedésüket, a hátsó falon pedig néhány lencsevégre kapott ürgeportré mellett az Ürgerét létrejöttéről és a faj jellegzetes jegyeiről is olvashatunk.

Az Ürgerét a felmérés szerint 2022 őszén 250 példánynak adott otthont. A rezervátum egyik célja a fajvédelem; ehhez a (föld alatt is kialakított) elkerítés is nagyban hozzájárul, mert az állatok nem tudnak szétszéledni. A másik a fajmegőrzés, amelynek keretében a szaporulatot más helyekre is átvihetik, génbankként használva az állományt.

Az ürge Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 Ft.

Szeretettel várja Önöket az ingyenesen látogatható ürgerét fogadóépülete március 15-től szeptember 15-ig minden nap 10:00 és 17:00 óra között.

SolymárOnline