A természettel összhangban élni-gondolkodni-sportolni-együtt lenni

1410
A természettel összhangban élni-gondolkodni-sportolni-együtt lenni
Borítókép: X2S Team az első magyar Spartan Race versenyen 2014-ben Eplényben.

Új sorozatunkban olyan helyi civileket mutatunk be Önöknek, akik az élet valamilyen területén, – közös érdeklődésük mentén – apró közösségé kovácsolják össze az egyéneket, és tevékenységükkel értéket közvetítenek solymári közösségünk életébe.

Valljuk, hogy a széthúzás elszigetel, míg az összefogás erősít és megtart, ezért az Önök figyelmébe is ajánljuk ezen mikroközösségeket, hogy idővel makroközösségekké növekedhessenek mindannyiunk közös örömére.

Sorozatunk második részében az X2S TEAM-et mutatjuk be, melyet a Solymáron élő Tóth Viktor alapított 2005-ben közhasznú sport és életmód egyesületként “Triatlon a természetért Sportegyesület” néven.

A csapat a természetben űzhető tereptriatlont, terepduatlont, terepkerékpározást, Ironmant, triatlont, terepfutást, OCR-t (akadályfutás, Spartan), és kalandversenyeket végzi igen magas színvonalon, a versenyeken és a médiában “X2S TEAM” néven találkozhatunk velük.

2022. áprilisi Running Warriors OCR bajnoki futam Bánkon.

2005 és 2015 között egyesületük több, mint 50 versenyt, fesztivált rendezett meg, vagy társrendezőként vett részt sportesemények szervezésében.
A legnagyobb érdeklődés a visegrádi extrém tereptriatlont, a Balaton Bike Festet, a tereptriatlon Európa-bajnokságot és az Aréna Plázában megrendezett akadályfutóversenyt kísérte, de szervezték Piliscsabán 10 éven keresztül az Életfa terep és életmódfesztivált, és Monspart Sarolta védnökségével két alkalommal koordinálták a természetvédelemi és sport fesztivált Nagymaroson.

Sportolóik az egyesület első korszakában folyamatosan értek el hazai és nemzetközi eredményeket, több sportolójuk állhatott a Világ- és Európa-bajnoki versenyek dobogóján, számtalan magyar bajnoki címmel gazdagították a magyar sport dicsőségtábláját. 

Poór Brigitta, Erdélyi Eszter, Boronkay Péter, Gyurkó Péter, Mester Bálint, Ziskó Balázs rendszeresen szerepeltek a sporthírekben. Fenyvesi Péter az ifjúsági olimpián vehetett részt hegyikerékpár versenyszámban, Poór Brigitta megnyerte az “Év extrém sportolója” díjat 2013-ban, Tóth Viktor pedig az “Év tereptriatlon edzője” lett 2014-ben. Boronkay Péter 2013. és 2014. között, mindkét évben az “Év parasportolója” címet nyerte el. Csapatukat erősítette Száraz Dénes és Pindroch Csaba színész is.

Az X2S TEAM részvétele a magyar válogatott színeiben a 2014 évi ITU tereptriatlon világbajnokságon.

2015 után az egyesület az utánpótlás és a közösségi sport felé fordult, ugyanis az aktív versenyzők közül többen családot alapítottak, gyermekeik születtek, így a versenyeredmények egy időre háttérbe szorultak.

Tóth Viktor a csapat vezetője és edzője időközben részt vett egy sportkomplexum létrehozásában, illetve több éves munka után társaival megalapította a Magyar Akadálysport Szövetséget (Hungarian OCR Association – HOCRA), amely …figyelem!, dobpergés: 2023. júniusában Tatán rendezi a sportág Európa-bajnokságát.

A HOCRA az elsők között volt a nemzeti szövetségek sorában, mely részt vállalt a nemzetközi szövetség (FISO) alapításában is.

A szervezet 2008 óta Solymáron rendezi a túráit, futásait, edzéseit, és edzőtáborait, illetve kalandtáborait. Nyaranta a “Terepgyerek” programban vehetnek részt kicsik és nagyok, míg edzőtáboraik azoknak szólnak, akik rendszeresen látogatják az edzéseket.

Nyári közösségi edzés a PEMÜ sportpályán.

Solymáron rendszeresen tartanak outdoor edzéseket, mert az egyik elvük az, hogy a szabadban végzett sportolás sokkal egészségesebb, mint a 4 fal között végzett testmozgás.
Számukra nincsen rossz idő, a pillanatnyi nehézségekért pedig kárpótolja őket a közösen megélt nehézségek emléke, és a tudat, hogy legyőzték azt.
Ennek jegyében télen, nyáron, esőben, hóban kint edzenek. Kivétel csupán az ónos eső, a jég, illetve az olyan viharos erejű szél, mely fákat dönthet ki. Szerencsére ez utóbbiból igen kevés van.

Az edzések különlegességét az adja, hogy a család minden tagja egyszerre edzhet, mégis mindenki tud fejlődni! Az edzések családi jellemzője, hogy a kisebb gyerekek is – akik még az edzésen nem vesznek részt – jelen lehetnek a szüleikkel, testvéreikkel, a szabadban közösen játszanak a fűben, a patakparton, de egyes gyakorlatokba be is kapcsolódhatnak. Folyamatosan, észrevétlenül alakul ki bennük a mozgás, és a játék szeretete miközben látják a “nagyobbakat” sportolni, játszani. A Tóth Viktor által kidolgozott “organikus multisport módszer” biztosítja, és a sportolóik eredményei bizonyítják az eredményességét.

Fiatalok és idősebbek, nők és férfiak is erősebbekké, ügyesebbekké, gyorsabbakká válnak a rendszeres közösségi edzéstől, melyeken egyénileg teljesítenek a csapat részeként.

Őszi közösségi edzés a Solymár melletti terepeken.

Az X2S TEAM ars poeticája
X2S – Cross to Save: A természettel összhangban élő, gondolkodó, sportoló ember.
Kaland, küzdelem, kihívás – életstílus.

Az egyesület mottója:

„Amíg erő van a lábamban futni fogok, mert a Földön tanultam meg járni és így hozzá
tartozom.
Amíg erő van a karomban úszni fogok, mert a vízben kezdődött az életem és így hozzá
tartozom.
Amíg játék lakik a szívemben kerékpározni fogok, mert a gyermekkor boldog szabadsága
lakik e két kerékben. 
És a játék örök.”

Az X2S TEAM várja a fenti szellemiséggel azonosulni tudó, lelkes sportembereket kortól és nemtől függetlenül edzéseikre, eseményeikre! Hajrá Tavasz! Hajrá Solymár! Hajrá X2S TEAM!

A csapatról további információ ide kattintva érhető el.

SolymárOnline

A 2023. március 4-ei edzésen készült fotó az X2S Team-ről.