Közel két és fél millió ember várja a pénteket

728
Magyarország lakosságának negyede, közel két és fél millió ember várja a pénteket
Fotó: internet

A 2023-as nyugdíjnaptár szerint február 10.-én pénteken esedékes a tárgyhavi ellátás mellett, a 13. havi nyugdíj és a 13. havi egyéb ellátás banki utalása az érintettek számára.

A postai kézbesítés is február 10-én kezdődik, azonban elhúzódhat, tekintettel arra, hogy a postások ezúttal rendkívül sok készpénzt visznek majd magukkal.

A 13. havi, rendkívüli ellátásra az jogosult, aki 2022. december 31-én, vagy azt megelőzően ment nyugdíjba.

Jogosult az ellátásra az is, aki még a juttatás kifizetése előtt, 2023. januárjában elhalálozott. Ebben az esetben azonban nem automatikusan érkezik, hanem a vele egy háztartásban együtt élő házastárs, gyermek, unoka, szülő, (nagyszülő és testvér egymást követő sorrendben) kérelme alapján. Ezek hiányában az örökös veheti fel az ellátást a halál napjától vagy a hagyatéki végzés jogerőssé válása időpontjától számított egy éven belül.

Nem csak a nyugdíjra jogosultakhoz (saját jogú, hozzátartozói, és azzal egy tekintet alá eső jogosultakhoz) érkezik a várva várt összeg, hanem pl. a rokkantsági ellátásban, a rehabilitációs ellátásban, a baleseti járadékban, a nemzeti gondozási díjban, a házastársi pótlékban vagy a házastárs után járó jövedelem pótlékban részesülőkhöz is.

SolymárOnline