2023. 01. 01. A Béke világnapja

422
2023-01-01-A-Béke-világnapja
Fotó: internet

1968. január elseje óta, VI. Pál pápa kezdeményezésére minden év első napját a béke szellemében ünnepeljük, azon ige hirdetésével, hogy a jövő a béke emberéé.

VI. Pál Pápa emléke előtt többek között a béke és az öröm embereként tiszteleghetünk, akit a párbeszéd pápájaként tartanak számon mind az egyházi, mind a világi körökben.

A pápa 56 évvel ezelőtti szavaival élve:

„Örvendetesnek tartanánk, ha ez az ünnep minden évben kívánságként és fogadalomként megismétlődhetne, az év kezdetén, amely emberi létezésünk idejét méri és ábrázolja; örvendetes lenne békét támasztani, hogy a történelmi fejlődések a maguk jogos és jótékony kiegyensúlyozottságában megfeleljenek a jövőnek”.

Az idei békére vonatkozó gondolatok és iránymutatások mellett azonban az egyházi világ fókusza most a 2022. december 31-én elhunyt XVI. Benedek emeritus pápa felé is fordul, akitől 2023. január 5-én vesznek örök búcsút a Szent Péter téren található Szent Péter- bazilikában.
A tegnap -95 éves korában- elhalálozott XVI. Benedek pápa 2005 és 2013 között volt a Római Katolikus Egyház első embere.

A 2023. év első napját az új szerkesztőség nevében a régmúlt elődök nyomdokán, de új hagyományt teremtve Ferenc pápa, békével kapcsolatos gondolataival nyitjuk meg:

“Csak a testvéri és önzetlen szeretetből fakadó béke segíthet legyőzni a személyes, társadalmi és globális válságokat.”

A mai nap figyelmeztet bennünket arra, hogy az előttünk álló új évben is törekedjünk arra, hogy békében éljünk önmagunkkal, családunkkal, helyi közösségünkkel és az egész világgal.

Ezúton kívánunk minden kedves olvasónknak, követőnknek békés, boldog, sikerekben és egészségben gazdag Új Évet!

solymáronline