Ünnepélyesen beiktatták Dani Eszter lelkészt

683

Két év szolgálat után 2022. december 3-án, szombaton beiktatták Dani Eszter lelkészt a solymári református gyülekezetbe. Az istentiszteleten az épület felújításáért is hálát adtak.

Dani Eszter lelkész 2020 novembere óta szolgál Solymáron, beiktatására azonban csak most, advent második szombatján került sor.

– Általában egy-két hónappal a szolgálat megkezdése után szokták beiktatni a lelkipásztorokat, az én esetemben azonban több ok miatt is tolódott az időpont – árulta el portálunknak Dani Eszter lelkipásztor. – Nem sokkal azután, hogy Solymárra kerültem, a Covid miatt csak online istentiszteletet tarthattunk. Mire véget ért a pandémia, addigra megkezdődött a templom felújítása. Ezt pályázati támogatásból és gyülekezeti adományból finanszíroztuk, a pályázat miatt nem lehetett későbbre tolni. 2022 szeptemberére készültünk el mindennel, ekkor magunknak tartottunk is egy hálaadó istentiszteletet. A hivatalos ünnepségre és az én beiktatásomra pedig most került sor.
Dani Eszter arról is beszámolt, hogy sok új család érkezett a gyülekezetbe az elmúlt időszakban, immár velük együtt ünnepeltek.
– Csodálatos ünnepség volt, érezni lehetett, hogy a gyülekezet nagy szeretettel, szívvel-lélekkel volt jelen – mondta.

Az ünnepélyes istentisztelet, amelyen a gyülekezeti tagokon kívül a református egyház és a község részéről is sokan részt vettek, bensőséges hangulatban zajlott. A lelkipásztort Nyilas Zoltán északpesti esperes iktatta be, Balog Zoltán dunamelléki püspök hirdette az igét. Köszöntötték a beiktatott lelkészt Fedor Tibor, az Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság főosztályvezetője, dr. Szente Kálmán, Solymár polgármestere, Vaczkó László munkácsi főgondnok, Lakatos Krisztián a református cigánymisszió részéről és Harmathy András szentendrei lelkipásztor. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével továbbá P. Tóth Zoltán, az Északpesti Református Egyházmegye főgondnoka, Bor Imre egyházkerületi presbiteri főjegyző, Fürjes Balázs államtitkár, Horváth István, az Aliansz Magyar Evangéliumi Szövetség főtitkára, Durkó Albert, a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymissziójának vezetője, a Solymáron működő intézmények vezetői, a Hold utcai, a rákoskeresztúri és a gazdagréti gyülekezet delegációi.

– Eszter a solymári állóvizet is felkavarta – köszöntötte az új lelkipásztort Végh Attila Péter főgondnok. – Az elmúlt két évben megújult templomunk, fiatal családok váltak közösségünk tagjaivá, elindult a baba-mama kör, a hétközi bibliaóra, a Tanúim lesztek missziói tanítványképzés és az Alpha kurzus, nyári gyermektábort szerveztünk, és gyülekezetünket már online is követhetik. Dicsőítő alkalmainkra más közösségekből is érkeznek, az országos élelmiszerbank segítőakciójába is bekapcsolódtunk. Isten csodásan munkálkodik. Isten hozott, kedves Eszter!

Dani Eszter így reagált a köszöntő szavakra: – Beiktatásom különleges állomás az életemben, hiszen most szolgálhatok először mint beiktatott gyülekezetvezető lelkész. Visszatekintettem a már megtett utamra és hatalmas hála van a szívemben. Sokan vágyunk Isten szeretetére, de az, hogy szolgálatunk és gyülekezeteink élettel töltődnek meg, egyedül Istennek a kegyelme és az ő Szentlelkének a munkája. Missziói elhívásomat még teológus koromban kaptam, azóta sok-sok év telt el. Köszönöm családtagjaim, barátaim, kollégáim, ismerőseim imádságait, Jézus mondja, ahogyan elküldött az Atya, én is elküldelek titeket, az imák és ez az ige ad erőt a misszióhoz ma is. Jézus visszajön, ameddig ez megtörténik, az emberek rajtunk keresztül tapasztalhatják meg az Atya szeretetét, erre a küldetésre hívom a solymári gyülekezet minden tagját.

Az istentisztelet után szeretetvendégséget tartottak az Apáczai Csere János Művelődési Házban. Az adományokat pedig a munkácsi református gyülekezetnek ajánlották fel.

solymáronline

Fotók: Barcsik Géza