Skót est volt Solymáron

485

Emlékeznek még Kéri György fellépésére a Könyvtárak Éjszakáján? A skót dudás hangulatos dalokkal és izgalmas anekdotákkal szórakoztatta a közönséget, előadását díjátadó és a Budapest Skót Táncklub bemutatója és táncháza követte. Ezt idézzük vissza most néhány fotóval.

Hogyan másként kezdődhetett volna egy ilyen este, mint egy jóféle skót whiskey megkóstolásával? Miután garantálva lett a jó hangulat, György zenélni és mesélni kezdett. Szavait hallgatva megelevenedtek előttünk a régi skótok: akik szeretnek inni, nemzeti ételüket juhgyomorban főzik és csak a legkeményebb külföldiek bírják megkóstolni, dudásaik pedig igazi harcosok. Ők vezetik háborúban a harcosokat, emiatt a leghangosabbnak és legfeltűnőbbnek kell lenniük a csatatéren.

A skót duda olyan hangos, mint egy leszálló Jumbo Jet repülőgép, ez egészen biztosan túlharsogta a csatazajt. Emellett más előnye is volt: a skótok dudaszóval tudtak üzenni egymásnak akár száz kilométer távolságra is. Edinburghban a dudás eljátszott egy dalt, ezt meghallotta a néhány kilométerre lévő társa, ő is eljátszotta, továbbadta a következő dudásnak, és így folytatódott a lánc egészen Glasgow-ig. Nem csoda, ha betiltották az országban a dudálást… Ami Kéri György szerint csak megerősítette ezt a hagyományt.

A bemutató után átadták a könyvjutalmakat azoknak a könyvtári olvasóknak, akik hibátlanul töltötték ki a skót műveltségi kvízt. A játék népszerűségét mutatta, hogy 41 helyes megfejtő volt. Miután kiválasztották az ajándékkönyveket, a Budapest Skót Táncklub táncbemutatóval és táncházzal zárta az igazán jól sikerült estet.

Fotó: Herczku Nóra

solymáronline