Kitelepítés, koncentrációs tábor, megbékélés – “A bennünk élő falu” című kötet bemutatója október 28-án a Svábházban

607

Az NNÖ Solymár és a Heimatverein-Falukör Solymár Egyesület szeretettel hív minden érdeklődőt 2022. október 28-án, pénteken 18.00 órától a solymári Bauernhausba (Dózsa Gy. u. 6.), egy különleges könyv bemutatójára.
Luisa Lang Owen A bennünk élő falu című memoárkötetének megjelenése kapcsán Oláh Andrea rádiós műsorvezető beszélget Tax Ágnessel, a könyv fordítójával.

A könyv szerzője, a sváb Luisa Lang 1945-ben kilencéves kislányként élte egy vajdasági soknemzetiségű faluban békés gyermekkorát, amikor a II. világháború végével egy csapásra minden megváltozott. Származásuk miatt a nagypolitika ellenséget csinált minden Bánátban élő német emberből, megindult ellenük a hadjárat: előbb a teljes jogfosztottság, majd kinek-kinek a menekülés, a málenkij robot vagy a megsemmisítő táborokba hurcolás jutott. Luisa családjával és sokezer sorstársával, akik elsősorban gyerekek, nők és idős emberek voltak, több mint három évet töltött koncentrációs táborban állandó félelemben, megaláztatásban és éhezésben, sosem tudva, hogy mit hoz a holnap, lesz-e holnap.
Luisa Lang memoárja örök emléket állít annak a több tízezer bánáti dunai svábnak, akiknek az volt a legnagyobb bűnük, hogy németek voltak. A könyvből Kelet-Közép-Európa 20. századi történelmének egy máig alig ismert szelete tárul fel, a több generáción át ható sebek ellenére az élet szeretetét és a megbékélést hirdetve.

A könyv a Német Nemzetiségi Önkormányzat Solymár kiadásában jelent meg, Magyarország Kormánya támogatásával.

solymáronline