Júniusban Jazz weekend a művelődési házban

612

Június 18-án, szombaton 17 órától újra a jazz-zenéé lesz a főszerep az Apáczai Csere János Művelődési Házban (Solymár, Templom tér 25.).

Ezen a nyári estén a Symbiosis Quintet, a Lakatos Ágnes Special Zone és a Szendrőfi Péter Fusion Jam lép fel.

A Symbiosis Quintet tagjai – Drippey Máté (szaxofon), Virág Benedek (gitár), Kapolcsi-Szabó Levente (zongora), Gyányi Tamás (bőgő), Majsai Roland (dob) – a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Bartók Béla Konzervatórium hallgatóiként találkoztak. Az együttes valamivel több mint egy évvel ezelőtt alakult, céljának a hangszeres zene kifejező erejének megélését, és hallgatókkal való megismertetését tűzte ki. Zenéjüket erősen átitatja a modális jazz, de sok más zenei elemet is előszeretettel alkalmaznak, repertoárjukat saját szerzeményeik alkotják.

A Lakatos Ágnes Special Zone új formáció, muzsikáját az izgalmas basszusritmikára, új utakat kereső modern – és ugyanakkor letisztult, klasszikus zenei hatásokat is magába foglaló – harmóniákra épülő melodikus dallamvezetés jellemzi. Mindezt Lakatos Ágnes színes ének- és improvizációs technikája, Pozsár Máté szabad zongorajátéka és Pusztai Gábor plasztikus ütőkísérete teszi teljesen egyedivé. Főleg a nagybőgős, Csuhaj-Barna Tibor kompozícióra épülő műsoruk szövegeit Enyedi Sugárka írta.

A Szendőfi Péter Fusion Jam néhány évvel ezelőtt jött létre azzal a céllal, hogy a fúziós jazz műfajának kitalálói előtt tisztelegjenek, akik a 60-as évek közepétől forradalmi újításokat vezettek be a jazzben, egyesítve olyan stílusirányzatokat, melyekre addig még nem volt példa. Ezen művészeknek és zenekaroknak (Herbie Hancock, Weather Report, Mahavishnu Orchestra, Billy Cobham, John Scofield, Miles Davis, Pee Wee Ellis) szerzeményeit ültették át mai köntösbe. Ebből a zenei anyagból készült első albumuk Area 51 címmel, mely 2021 májusában jelent meg hivatalosan a Tomtom Records gondozásában. A zenekar tagjai: Szendőfi Péter (dob), Tálas Áron (billentyűk), Varga Gergely (szaxofon), Bartók Vince (basszusgitár).

A program díjmentesen látogatható!

apaczai.com/solymaronline