Június 30-ig érvényesek a lejárt okmányok

754

Már csak június 30-ig érvényesek a veszélyhelyzet alatt lejárt okmányok, köztük a személyi igazolványok, a jogosítványok, útlevelek és a forgalmi engedélyek.

Ellenőrizzük okmányaink érvényességét – hívja fel a figyelmet a Pest Megyei Kormányhivatal –, és mielőbb keressünk fel egy kormányablakot, ha 2020. március 11. és 2022. május 31. között járt vagy jár le a személyi igazolványunk, jogosítványunk vagy az útlevelünk. A lejárt forgalmi engedélyek miatt pedig a műszaki vizsgaállomásokat kell keresni.

Banki ügyeket intézni, postán ajánlott levelet átvenni, a patikában bizonyos gyógyszereket kiváltani, utazási kedvezményeket igénybe venni, tömegközlekedési bérletet vásárolni június 30. után csak érvényes személyi igazolvánnyal, autót vezetni pedig csak érvényes jogosítvánnyal és forgalmi engedéllyel lehet. Magyarországon kívül egyáltalán nem érvényesek a lejárt útlevelek, személyi- és jármű okmányok, ezért aki külföldi nyaralást tervez, mindenképp újítsa meg a szükséges dokumentumokat.

A személyazonosító okmányok cseréje a kormányablakokban akár időpontfoglalás nélkül is intézhető, de a hosszabb várakozás elkerülése miatt érdemes időpontot foglalni.

A jogosítvány meghosszabbítása az Ügyfélkapun keresztül online, automatikusan is megoldható, ha már megvan az orvosi alkalmassági engedély, amelyet a háziorvosnál tudnak beszerezni.

solymáronline