A táncház napját ünneplik szombaton Solymáron is

1051

Az első budapesti táncház évfordulójához kapcsolódva május 7-én szombaton szerte a Kárpát-medencében és a világon megünneplik a táncház napját, idén Solymáron is. A 15:00 órakor kezdődő solymári rendezvény helyszíne az Apáczai Csere János Művelődési Ház (Solymár, Templom tér 25.), házigazdája a Cédrus Táncegyüttes.

A szombat délutáni rendezvény sokszínű programot kínál minden korosztálynak, több Buda környéki táncegyüttes és zenekar közreműködésével. Minden órában más tájegység táncait tanítják a táncegyüttesek a látogatóknak.

A tánctanítások mellett énektanítással, 15:00-től 18:00 óráig kézműves sarokkal és hajfonatok készítésével várják a vendégeket.

Finom kürtőskalácsról a Vörösvári Varázs Kürtős, az italokról az ART-Udvar Teázó-Kávézó gondoskodik majd.

Részletes program

15.00-18.00 Aprók tánca, gyerektáncház
15.00 Aprók tánca, népi játékok Cédrus Táncegyüttes (Solymár)
16.00 Dél-Dunántúli táncok – Csillagszeműek (Piliscsaba)
17.00 Moldvai táncok – Tűz Lángja (Piliscsaba)

18.00-21.00 Felnőtt tánctanítás
18.00 Kalotaszegi román táncok Csillagszeműek (Buda)
19.00 Bukovinai táncok – Cédrus Táncegyüttes (Solymár)
20.00 Vajdaszentiványi táncok – Bojtár Néptánccsoport (Budakeszi)
21.00-től Táncház

Közreműködő Zenekarok:
Fix Stimm Zenekar
Hegymegett Zenekar
Koccantó Zenekar

Ötven éve, 1972. május 6-án rendezték meg az első városi táncházat Budapesten a Liszt Ferenc téri Írók Boltjában. Ebből nőtte ki magát a Táncházmozgalom, mely a széki táncalkalmak mintáját vette alapul és ültette át városi környezetbe – tudtuk meg Michaletzky Annától, a Cédrus Táncegyüttes tagjától. Az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottsága 2011. novemberében felvette a „Legjobb megőrzési gyakorlatok” regiszterébe a táncház módszert, mint a szellemi kulturális örökség átörökítésének magyar modelljét. A módszer lényege a szellemi kulturális örökség megőrzése és továbbéltetése olyan módon, hogy a táncházi közösség tagjai a táncot anyanyelvi szinten sajátítják el, majd ezt improvizatív módon, saját képükre formálva alkalmazzák.

A solymári program támogatói az Apáczai Csere János Művelődési Ház és a Csoóri Sándor Alap.

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak, a rendezvény látogatása ingyenes.

solymáronline