Tiszta sváb: Solymáron is levetítették a filmet

844

Filmvetítéssel vette kezdetét a háromnapos rendezvénysorozat, amelyet Solymár Német Nemzetiségi Önkormányzata a solymári svábok elűzésének emlékére rendezett meg az elmúlt hétvégén.

Pénteken, április 22-én este 6 órakor vetítették a művelődési ház színháztermében Sós Ágnes Tiszta sváb című dokumentumfilmjét. A film februárban, a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon debütált, már akkor, a premier előtti vetítésen is sok solymári nézte meg az alkotást. Ezzel együtt ez alkalommal is csaknem megtelt a terem az érdeklődőkkel, a közönség soraiban olyanok is helyet foglaltak, akik szereplői voltak a filmnek.

A Tiszta sváb a német önkormányzat, pontosabban Marlokné Cservenyi Magdolna felkérésére, biztatására készült el. Sós Ágnes rendező az ország különböző sváb településein mintegy negyven idős embert keresett fel, olyan magyarországi németeket, akik átélték a ’40-es években lezajlott üldöztetést: munkatábort, kitelepítést, családok elválasztását, házaik elvételét, más családokkal való összeköltöztetést. A másfél óra alatt fokozatosan, a szereplők elbeszéléséből rajzolódnak ki a történelmi események, amelyek nemcsak a filmbéli unokákat, hanem olykor a nézőt is megríkatják.

A vetítés után egy félórás beszélgetést hallgathatott meg a közönség, amelyben Sós Ágnes rendező mesélt a forgatás során szerzett élményeiről, küzdelmeiről, és hogy mit tapasztalt, mennyire keveset tudnak Magyarországon az itt élő németségről. Elárulta, hogy a filmhez felvett mintegy százhúsz órányi nyersanyag még számos érdekes történetet tartalmaz, ezekkel további tervei vannak.

A további vetítési alkalmakról a Tiszta sváb Facebook-oldalán lehet tájékozódni.

Képek: Milbich Judit, ifj. Petróczy András

solymáronline