Megjelent a Solymár és a nagyvilág második kötete

552

Elkészült a Solymár és a nagyvilág kiadványsorozat második kötete. A Téltemetés, tavaszvárás, farsang címet viselő kötet bemutatója 2022. március 11-én pénteken este lesz a dr. Jablonkay István Helytörténeti Gyűjteményben, 18 órai kezdettel. Dr. Tóth Piroskát, a gyűjtemény vezetőjét kérdeztük a kiadványról és a programról.

– Az évkör változásával haladva az új kötet a tél végi jeles napokra való készülődést mutatja be. Hogyan zajlott a kötet összeállítása?

Ez a kiadvány is, hasonlóan az első kötethez, tágabb történelmi kitekintést ad. Milbich Tamással felosztottuk egymás között a történelmi korszakokat, Tamás fő érdeklődési területe a bronzkor és a római kor, engem a középkor világa érdekel különösen. A néprajzi vonatkozású részeket én állítottam össze, a solymári szokásokhoz kapcsolódó fejezeteket Enczmann László és Marlokné Cservenyi Magdolna anyagai segítségével készítettük, a grafikai kivitelezés pedig szintén Tamás munkáját dicséri.

– Mit láthatunk, miről hallhatunk a bemutatón?

A programra ez alkalommal vendéget is hívtunk, Fuchs Sandra Titanilla német nemzetiségi szakértőt, a zsámbéki Lochberg Táncsoport vezetőjét. Vele beszélgetünk a vízkereszttől húshagyókeddig tartó időszak népszokásairól, fókuszba helyezve a solymári és a budakörnyéki német hagyományokat. A kiadványban a téltemető, tavaszváró szokásokkal szeretnénk megismertetni a közönséget, egyúttal kedvet csinálni a további kutakodáshoz a témában.

A bemutató után a kiadvány a helyszínen megvásárolható.

A program díjmentesen látogatható!

solymáronline