Illegális a hullajtott agancsok gyűjtése

415

A szarvasok április elejéig vetik le agancsukat, amelyek engedély nélküli gyűjtése tilos. Az illegális agancsgyűjtést a törvény is bünteti: egyrészt lopásnak, a szarvasok hajszolását pedig állatkínzásnak minősíti – hívja fel a figyelmet a Pilisi Parkerdő.

A tél végén az erdei ökoszisztéma sérülékenyebb, nyugalmának biztosítása, egyensúlyának megőrzése a fenntartható erdőgazdálkodás szerves része. Erdőjáráskor, kiránduláskor ebben az időszakban azzal tudjuk segíteni az erdei ökoszisztéma megújulását, ha a túrákra kijelölt utakon járunk, és nem megyünk a sűrűbe.

Ha mégis találunk hullajtott agancsot, ne vigyük haza, ezek a fenntartható erdőgazdálkodás fontos információforrásai: vizsgálatukkal a szakemberek képet kapnak az állomány létszámáról, kondíciójáról, fő mozgási irányáról, és korbecslésre is remekül alkalmas, mindezt pedig összevethetik az adott erdő állapotával, vadeltartó-képességével. Éppen ezért a gyűjtést kizárólag az erdészetek szakemberei, vadászok, vagy az erdőgazdaságok írásos engedélyével rendelkező személyek végezhetik, törvényes keretek között.

Az agancsgyűjtés kereskedelmi célú, szervezett és állatkínzással járó formájában pedig a teljes erdei ökoszisztémát veszélyezteti: a tavaszra legyengült kondíciójú nagyvad mellett kárt szenvednek a fiatal facsemeték és a vékonykérgű fafajok is.

Képek: Pilisi Parkerdő

solymáronline