Választások 2022

1721

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke 2022. április 3. napjára tűzte ki az országgyűlési képviselők választását, egyúttal ezen a napon országos népszavazásra is sor kerül. A szavazás április 3-án reggel 6 órától este 19 óráig tart.

Solymár választópolgárai az országos lista mellett a Pest megyei 02. OEVK (országgyűlési egyéni választókerület) jelöltjeire, nemzetiségi választópolgárként pedig a nemzetiségi lista jelöltjeire adhatják le szavazataikat. Az országgyűlési választással és népszavazással kapcsolatban a Helyi Választási Irodánál kérhető bővebb tájékoztatás, illetve minden információ a település honlapján (www.solymar.hu) a Választás 2022 gyorsmenüben elérhető el.

Névjegyzékbe vétel
A szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgárt a Nemzeti Választási Iroda értesítő megküldésével tájékoztatja a szavazóköri névjegyzékbe vételéről és a szavazás helyszínéről. Az a választópolgár, aki még nem kapta meg az értesítőt, keresse a helyi választási irodát.

A solymári szavazókörök

  1. Solymár, Váci Mihály u. 26. – Kék Óvoda
  2. Solymár, Templom tér 25. – Művelődési Ház
  3. Solymár, Templom tér 26 – Általános Iskola
  4. Solymár, Mátyás király u. 19. – Lustige Zwerge Óvoda
  5. Solymár, Templom tér 26 – Általános Iskola
  6. Solymár, József Attila utca 1. – Solymári Polgármesteri Hivatal
  7. Solymár, Templom tér 26 – Általános Iskola
  8. Solymár, Váci Mihály u. 26. – Kék Óvoda

Személyes okmányok
Szavazni csak érvényes személyi okmányok és lakcímkártya birtokában lehet. A szavazatszámláló bizottságok lejárt igazolvánnyal (személyi igazolvány, jogosítvány, útlevél, stb.) rendelkező választópolgárokat nem engedhetik szavazni, ezért kérünk mindenkit, hogy még kellő időben ellenőrizze és gondoskodjon személyi okmányai érvényességéről.

Kampány
A kampányidőszak 2022. február 12-én kezdődik, és a szavazás napján, 2022. április 3-án 19 óráig tart. A szavazóhelyiség épületének bejáratától számított 150 méteres távolságon belül – közterületen – választási kampánytevékenység a szavazás napján nem folytatható, és ezen a napon választási gyűlés nem tartható.

Külképviseleti névjegyzék
A választás napján külföldön tartózkodó választópolgárok kérhetik felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe, mely kérelemnek 2022. március 25-én 16 óráig kell megérkeznie a magyarországi lakóhelye szerinti helyi választási iroda vezetőjéhez (jegyzőjéhez). A kérelem benyújtható személyesen, levélben vagy online a www.valasztas.hu honlapon. A névjegyzékből való törlést 2022. március 30-án 16.00 óráig lehet kérni.
A külföldön élők, illetve a szavazás napján külföldön tartózkodók szavazásával kapcsolatban a Külgazdasági és Külügyminisztérium honlapján található teljeskörű tájékoztatás: Országgyűlési-választás-és-országos-népszavazás-2022.

Külhoni magyarok
A magyarországi lakcímmel nem rendelkező (külhoni) magyar állampolgár a választási regisztrációs kérelmét 2022. március 9-én 16 óráig tudja benyújtani a Nemzeti Választási Irodához levélben, vagy online a www.valasztas.hu oldalon. A szavazat leadásához szükséges levélcsomagnak legkésőbb a szavazás napján 19.00 óráig kell beérkeznie a Nemzeti Választási Irodához.

Nemzetiségi regisztráció
Az értesítő – valamint a szavazóköri névjegyzék – a választópolgár nemzetiségének megjelölését is tartalmazza, amely azt jelenti, hogy nemzetiségi választópolgárként pártlista helyett nemzetiségi listára szavazhat. A névjegyzékbe vétel visszavonásig érvényes.
A nemzetiségi névjegyzékbe vételre 2022. március 18. 16.00 óráig, az abból való törlésre 2022. április 1-ig nyújtható be kérelem személyesen a helyi választási irodához vagy elektronikus azonosítást követően online (www.valasztas.hu). Levélben is benyújtható kérelem, melynek 2022. március 30-án 16.00 óráig meg kell érkeznie a helyi választási irodához.

Braille-szavazólap
A fogyatékossággal élő választópolgár a Braille-írással ellátott szavazósablont 2022. március 25-ig igényelheti. A kérelmet személyesen vagy levélben a helyi választási irodánál lehet benyújtani, vagy online a Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán, a www.valasztas.hu oldalon.

Akadálymentes szavazóhelyiség
A választópolgár akadálymentes szavazóhelyiség iránti kérelmét legkésőbb 2022. március 30-ig tudja benyújtani személyesen vagy levélben a helyi választási irodához, vagy intézheti online (www.valasztas.hu).

Mozgóurna
A választópolgár mozgóurna iránti kérelmet szintén a helyi választási irodához kell benyújtani, levélben vagy azonosítás nélkül interneten legkésőbb 2022. március 30-án 16 óráig, személyesen 2022. április 1-jén 16 óráig, vagy ügyfélkapus azonosítással interneten a szavazás napján 12 óráig. A mozgóurna iránti kérelem a szavazás napján 12 óráig a szavazatszámláló bizottságnál is benyújtható meghatalmazott által.

Átjelentkezés
Aki a bejelentett lakóhelyén nem tud részt venni a választáson, az átjelentkezhet arra a településre, ahol aznap tartózkodni fog. A kérelmet a választópolgár lakcíme szerinti illetékes helyi választási irodában (személyes ügyintézés esetén a bejelentett tartózkodási hely szerinti helyi választási irodában is), vagy elektronikusan lehet intézni. A kérelemnek 2022. március 25-én 16 óráig kell megérkeznie a helyi választási irodához. Átjelentkezéskor továbbra is a lakóhely szerinti jelöltekre lehet szavazni!

Helyi választási iroda
2083 Solymár, József Attila utca 1.
Solymári Polgármesteri Hivatal épülete
tel.: 06-26-560-600
e-mail: valasztas@solymar.hu
HVI vezetője: Dr. Beregszászi Márk jegyző
Vezetőhelyettes: Perjámosi Krisztina hatósági irodavezető

Határidők
Az országgyűlési választások ügyintézéseivel kapcsolatos határidők ide kattintva is megtekinthetők.

solymáronline