Mi lesz veled, Jági-tó?

1374

A pilisszentiváni séták egyik kedvenc célpontja – egyben a tanösvény fontos állomása – a Jági-tó. Most viszont az arra járókat szomorú látvány fogadja, hiszen a tómederben szinte egyáltalán nincs víz. Sajnos van okunk aggodalomra, de csodálkozni nem igazán lehet ezen, hiszen nem véletlenül kongatják a vészharangot a globális klímaváltozás miatt és – ezzel összefüggésben – hazánk egyre szárazabb éghajlata kapcsán. Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint a 2021-es év volt az egyik legszárazabb 1901 óta, és az ezt megelőző évek sem örvendeztettek meg minket túl sok csapadékkal. A 2021-es csapadékhiányt Magyarország nagyobb tavai, mint a Velencei-tó, a Fertő tó, de még a Balaton is megsínylette, nem szólva egy olyan kicsi víztestről, mint a Jági-tó.

A Jági-tónak hosszú évek óta nincs tápláló forrása, csak a csapadékvíz töltögeti. Illetve töltögetné… Ám két-három éve szinte semmi hó nem esik, pedig ennek olvadása jelentős vízutánpótlást biztosítana a tó számára. Emellett sajnos eső is kevés esik, ami pedig van, az általában egyszerre zúdul le nagy mennyiségben. Az ilyen özönvízszerű esőket a talaj nem tudja jól továbbítani a mélyebb rétegek felé.

A tó élővilága sincs könnyű helyzetben. A mocsári teknősök remélhetőleg a megmaradt iszapban át tudtak telelni, de a halak vagy a vízben fejlődő „apróságok”, mint például a szitakötők lárvái, már nem ilyen szerencsések. A menetrend szerint a tóhoz érkező kétéltűek is nagy bajban lesznek, ha nem találnak vizet jól megszokott szaporodóhelyükön. Előfordult már korábban is, hogy a Jági-tó kiszáradt, például 2003-ban, majd újratöltődött. Bízzunk abban, hogy jönnek még csapadékosabb évek, amelyek segítenek a tó vízszintjét visszaállítani, hogy újra pezseghessen benne az élet.

Karlné Menráth Réka, Tóthné Becsei Katalin
Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
Pilisi Len Látogatóközpont
Fotó: DINPI