December 20-ig lehet jelezni az igényeket a komposztálóládára

1123

Ahogy arról korábban már hírt adtunk portálunkon, az önkormányzat Környezetvédelmi Bizottságának kezdeményezésére november végén megkezdődött az igényfelmérés a lakossági komposztálási programban való részvételre.

Akik jelentkeznek a programba – azon túl, hogy kedvezményes áron juthatnak hozzá a komposztáló ládához –, szakszerű tájékoztatást kapnak majd arról, hogy hogyan csinálják, milyen eszközök szükségesek és milyen eredmény várható a komposztálástól – mondta el Bárány Balázs képviselő, az önkormányzat környezetvédelmi bizottságának elnöke a solymáronline-nak.

„A bizottság kezdeményezését a komposztálási program meghirdetésére a képviselő-testület és a polgármester úr is kedvezően fogadta és támogatta” – hangsúlyozta a képviselő. Majd hozzátette, hogy a lakosság is a vártnál nagyobb érdeklődéssel fordult a kezdeményezés felé. „A háztartásokban és kertekben rengeteg zöldhulladék képződik, melyek komposztálhatók. A levágott fű, falevél, növény nyesedékek, faforgács termőfölddé alakíthatók. Solymáron tilos a kerti és zöldhulladék égetése, amelynek során sok egészségre káros anyag kerül a levegőbe. Ezzel szemben a komposztálásnak számos előnye van: a kommunális hulladék csökken, termőtalajt állít elő, nem kerül ki az erdőbe a zöldhulladék. Az első lépés lehet a környezettudatosabb életmód felé, ha magunk állítunk elő valamit, aminek haszna van a saját kertünkben.”

Az igényfelmérés után az önkormányzat megrendeli a ládákat. A komposztálóládák átvétele várhatóan tavasz elején kezdődhet.

solymáronline