Nemzetiségi vendégek Gávavencsellőről

899

Szeptemberben a gávavencsellői Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezett kirándulást Solymárra. A vendéglátásról Marlokné Cservenyi Magdolna írt beszámolót, melyet az alábbiakban olvashatnak.

Kedves vendégek érkeztek 2021. szeptember 24-én Solymárra a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található Gávavencsellőről. Be kell vallanom, hírét-hamvát se hallottam eddig ennek a 3600 fős településnek, és bizony azt sem tudtam, hogy ezen a vidéken is éltek, élnek svábok, akik a mai napig ápolják hagyományainkat. Céljuk a háromórás látogatás során Solymár nevezetességeinek megismerése volt. A küldöttséget Csisztu Miklósné, Borcsi, az ottani NNÖ-elnök vezette, aki a következőképpen mutatta be életüket:
A mi nemzetiségi önkormányzatunk 2010-ben alakult, azóta sok-sok munkával nagyon sok értéket teremtettünk. Létrehoztuk a Svábházat, melyet közadakozásból rendeztünk be. Felújítottuk a Sváb kápolnát, vásároltunk a sváb utcában egy házat közösségi háznak, szépen felújítottuk pályázati segítséggel, filagóriát építettünk rá közösségi rendezvények helyszínének. A római katolikus egyházzal szoros a kapcsolatunk, ha Sváb forgatagot tartunk, mindig tábori misével kezdünk. Mozgalmas és szerteágazó életet él a nemzetiségünk. Kapcsolatot ápolunk a környékünkön található nemzetiségekkel. Szinte minden évben ellátogatunk távolabbi településekre is, hogy megismerjük, mások hogyan csinálják, hogyan ápolják múltjukat, a jó tapasztalatokat beépítjük a munkánkba. Így kerültünk el Solymárra, Tatára és Tarjánba. Köszönjük a vendégszeretetet, s neked, Magdika, külön köszönjük, hogy mint háziasszony kalauzoltál bennünket, sok élménnyel tértünk haza.

Én pedig köszönöm, hogy Solymárt választották kirándulásuk célpontjának, és így dióhéjban megismerhettem ezt az igen távol fekvő települést és az ottani svábok életét.

Feljegyezte: Marlokné Cservenyi Magdolna
A képen a gávavencsellői Svábház, a fotót a szerző bocsátotta rendelkezésünkre.