Láthatóság és biztonság – gyalogos közlekedés a sötétben

902

A téli időszámítás idején hamarabb sötétedik, már délután fél ötkor lemegy a nap. Az őszi-téli hónapokban sokan sötétben mennek haza a munkahelyükről, a gyerekek iskolából, különórákról. A ködös, párás időjárás miatt sokszor előfordul, hogy rosszak a látási viszonyok. Komoróczki Máténak, a solymári polgárőrség szolgálatvezetőjének segítségével összegyűjtöttünk néhány praktikus tanácsot a gyalogosan közlekedőknek.

Fontos, hogy a szülők felkészítsék a gyerekeket a sötétben való közlekedésre. Az úttesten a kivilágított járművek jól láthatóak, de a vezetők nem látják jól a gyalogosokat, ezért a különféle láthatósági eszközöknek és a megfelelő ruházatnak lényeges szerepe van a balesetmegelőzésben.

A viselt ruhák színe jelentősen befolyásolja a látótávolságot, sötét ruhában nehezebben vagyunk észlelhetőek. Válasszunk világos színű, fényvisszaverő csíkkal ellátott ruhákat, vagy kiegészítőket. Iskolatáska választásnál érdemes olyan darabot keresni, amin van fényvisszaverő csík, de utólag is ragaszthatunk rá matricákat.

Néhány láthatósági eszköz a teljesség igénye nélkül:
– láthatósági mellény
– fényvisszaverő karpánt, tépőzáras szalag, bokapánt
– fényvisszaverő kulcstartók, matricák látható helyen elhelyezve
– fényvisszaverő baseball sapka
– fényvisszaverő csíkkal ellátott cipők, kabátok

Az út szélén gyalogolva zseblámpával, vagy a telefonunkkal világítva is fokozhatjuk láthatóságunkat, de főleg láthatósági mellény vagy más fényvisszaverő eszköz használatával biztonságos a közlekedés.

Rövidebbek a nappalok, így sokan csak szürkületben, sötétben jutnak el futni, számukra sem árt az óvatosság. A futóknak is számos láthatósági eszköz kapható, hasznosak a fej- vagy mellkaslámpák.

solymaronline