Fogadj örökbe egy solymári tűzcsapot

947

Településünk tűzcsapjait térképre vitték, most a lakosság közreműködését is kérik a csapok környezetének rendben tartásához.

Tűz esetén létkérdés, hogy az oltást végzők tudják, honnan juthatnak rövid időn belül vízhez. Ehhez készült egy térkép a solymári tűzcsapokról, amit eddig csak a tűzoltók használtak, most azonban a lakosság számára is elérhetővé tették. A térképet Gerzsenyi Dávid térképész készítette.

A TÉRKÉP ITT ÉRHETŐ EL.

Vannak jól beazonosítható, felszín feletti tűzcsapok, más vízvételi helyek azonban nem állnak ki a földből, ezért nehezebben felfedezhetők. A felszín feletti csapokat közösségi szolgálat keretében középiskolás diákok kutatják fel és fényképezik. A nem látható, felszín alattiakat pedig a solymári önkéntes tűzoltók a Településüzemeltetési Kft. által e célra vásárolt fémdetektorral keresik meg. A térképet évi két alkalommal frissítik.

E térkép segítségével mindenki ellenőrizheti a lakóhelyéhez közeli vízvételi lehetőségeket, és örökbe is fogadhat egy-egy tűzcsapot. Miért van erre szükség? Földesi János tűzoltóparancsnok portálunk kérdésére elmondta: az örökbefogadók feladata az lesz, hogy a felszín alatti és a felszín fölötti tűzcsapok környezetét rendben tartsák. Az altalaji csapok feletti területet jól láthatóvá tegyék, a növényzetet rendszeresen nyírják.

Ha olyan rendellenességet tapasztalnak, amit önerőből nem tudnak megoldani (például valaki építőanyagot rakott le a tűzcsap fölé), értesítsék a tűzoltóságot. Földesi János kiemelte, hogy a tűzcsapok környékén másfél méteren belül tilos autóval parkolni, ha ilyet látunk, udvariasan hívjuk fel a szabálytalanul parkoló autós figyelmét, hogy álljon át máshová.

A tűzcsapok örökbefogadásával nagyban segíthetjük tűzoltóink munkáját. Ha
nehézség nélkül megtalálható és megközelíthető a vízvételi lehetőség, nem kell értékes perceket vesztegetniük egy esetleges oltás során.

solymáronline