Jazz Weekend Solymáron

763

Az idén már 20. jubileumi alkalmát ünnepelte volna a népszerű solymári jazz rendezvény, ha a világjárvány nem írja felül a 2020-as év programjait.
A havi rendszerességgel jelentkező Little Jazz Pub Márkus Tibor Erkel-díjas zongoraművész és pedagógus művészeti vezetésével hozza „házhoz” a magyar jazzélet nagyjait. A mini jazzfesztivál koncertjei is Márkus Tibor szakmai segítségévél valósultak meg az Apáczai Csere János Művelődési Ház szervezésében.
Bevezetőjében Varga Zsolt, a művelődési ház igazgatója idézte fel a gyümölcsöző együttműködés sikereit. A rendkívüli forróság, a vízpartokra menekülő tömegek és a foci Európa-bajnokság magyar vonatkozású meccse ellenére is szép számú közönség jelent meg a nyitókoncerten, június 19-én délután.

Elsőként egy fiatal, de már nagy sikereket maga mögött tudó zenekar, az Oláh Krisztián Quartet mutatta be műsorát. Az 1995-ben született zenekarvezető klasszikus zongora tanulmányok után fordult a jazz felé. Rengeteg díj tulajdonosa (Junior Príma-díj, Gramofon-díj, húszévesen harmadik helyezés a Montreux-i Zongoraversenyen). Világsztárokkal koncertezett együtt Amerikában (Al Jarreau, Kurt Rosenwinkel, Joe Sanders…) és első magyar zenészként a világ 14 legjobb zongoristája között vehetett részt a Thelonious Monk Institute meghívottjaként egy megmérettetésen. A solymári közönség legutóbbi lemezének (Back of my Mind) anyagát hallhatta, valamint két új kompozíciót is, amit a tavalyi Beethoven emlékévre komponált a Mester iránti tisztelete jeléül. Társai a kvartettben testvére, ifjabb Oláh Kálmán szopránszaxofonon, Serei Dániel dobokon és Fonay Tibor bőgőn működtek közre. A bőgős poszton Orbán György az állandó tag, de ő ebben az időben egy másik formációt erősített.

A második zenekar Vörös Niki fősodratú jazzt játszó formációja volt. A fiatal, temperamentumos és nagy érzelmi skálán előadó énekesnő a szövegközpontú dalok szerelmese. Példaképe és szellemi társa Abbey Lincoln, a 2010-ben elhunyt amerikai énekesnő. Legutóbbi lemeze az ő munkássága előtt tiszteleg. A Left Alone című lemezről hallhatott dalokat a közönség, a zenésztársak tökéletes összhangja kíséretében, remek hangszeres szólókkal. A lemezen és a koncerten is vendégzenészként Subicz Gábor szólaltatta meg a trombitát és a szárnykürtöt. A 2005-ben alakult zenekar állandó tagjai: Vörös László – zongora, Csuhaj-Barna Tibor – nagybőgő és Jeszenszky György – dob. Hallhattunk dalokat első, Ask Yourself Why című lemezéről is, de elhangzott egy Wayne Shorter kompozíció is, amit csak a koncertlátogatók hallhatnak az előadásában.

A Jazz Weekend záró koncertjét a magyar jazz középgenerációjának három nagysága, Gyárfás István „Gyafi”, Premecz Mátyás és Jeszenszky György adták. Mindhárman felsorolhatatlanul sok formációban játszottak, játszanak. Gyárfás István a mainstream jazz meghatározó gitárosa, Deseő Csaba, Fábián Juli, Winand Gábor és sok külföldi művész zenésztársa. A koncertet – ahogy Vörös Niki is a műsorát – a napokban elhunyt Winand Gábor énekes emlékének ajánlották. Premecz Mátyás a Hammond orgona koronázatlan királya a jazz kategóriában. Rendkívül sok zenekar meghatározó tagja (Irie Maffia, Smárton Trió, Qualitons, Kéknyúl Hammond Band…). Jeszenszky György dobos a Vörös Niki zenekar tagjaként is színpadra állt, ő az Equinox zenekar zenészeként is jól ismert Solymáron. A rendkívül ritka, legendás Hammond B3 orgona belsejét is megismerhettük egy gyorsan javított hibának köszönhetően. A jazz történetben gazdag múltú Hammond-gitár-dob felállású trió a wurlitzer hangzástól a templomi gospel művekig idézte fel a hangszer diadalmenetét a közönség nagy örömére. A zenetörténet nagy Hammond orgonistái, mint Dr. Lonnie Smith, Jimmy Smith valamint a gitáros fenomén Wes Montgomery tiszteletére született Gyárfás István kompozíciók szólaltak meg fantasztikus hangminőségben és mesterfokú előadásban a solymári gesztenyefák árnyékában.

A Jazz Weekenden jelen volt a PilisTV operatőre, így a felvételekkel is találkozhatnak hamarosan a televízió műsorán, illetve itt, a solymáronline-on.

solymáronline
Szöveg és fotó: Barcsik Géza