A solymári 12–15 évesek oltópontokon kaphatják meg az oltást, elindult az időpontfoglalás

1506

Megkezdődött a 12–15 éves gyermekek oltása. A 12. életévüket betöltött gyermekeket lehet regisztrálni a vakcinainfo.gov.hu weboldalon, és már időpontot is lehet foglalni számukra az oltópontokra.

A korosztály oltása Pfizer-Biontech vakcinával történik. Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna gyermekorvostól megtudtuk, hogy a regisztrált solymári gyermekek az oltópontokon kaphatják meg az oltást. Budapesten többek között a Budai Gyermekkórház, a Honvéd kórház, a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekklinikája és a Bethesda oltópontjai közül lehet választani.

Az oltáshoz szükséges teendők:

  1. Regisztráció a vakcinainfo.gov.hu honlapon.
  2. Szülői nyilatkozat kitöltése, mely az nnk.gov.hu oldalon található.
  3. A regisztrációt néhány órán vagy napon belül érvényesítik, utána lesz lehetőség időpontfoglalásra az eeszt.gov.hu honlapon.
  4. Az oltáshoz szülői kíséret javasolt. Legyen nálunk a kitöltött nyilatkozat, a gyermek TAJ- és lakcímkártyája. Ajánlatos, hogy a gyerekek ne éhgyomorra érkezzenek az oltásra.

A doktornő arra is felhívta a figyelmünket, hogy a vakcina beadását követően két napig nem ajánlott az erős fizikai aktivitás, megterhelő sporttevékenység, mert ez felerősíti az oltási reakciót.

Bár ebben az életkorban a betegség lefolyása jellemzően gyenge, egyre több gyerek kerül kórházba világszerte a COVID-19 fertőzés miatt. Az elhúzódó posztcovid tüneteket vagy a szövődményként kialakuló sokszervi gyulladást jobb megelőzni és elkerülni, ezért ajánlatos a gyermekek oltása.

solymáronline