Állagmegóvás a múzeumban

911

A zárvatartás ideje alatt is folyt a munka a helytörténeti gyűjteményben, beszerezték a raktározott tárgyak állagmegóvásához szükséges tárolókat, páramentesítőt, és megkezdték a tárgyak átválogatását és szakszerű eltárolását.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a dr. Jablonkay István Helytörténeti Gyűjtemény az önkormányzat segítségével 800.000 Ft támogatást nyert a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán a gyűjtemény állománymegóvási munkáira. Az összegből megvásárolták a kiállításban nem szereplő, raktárban tartott tárgyak állagának megóvásához szükséges szereket, tárolókat és eszközöket – tudtuk meg Tóth Piroska Annától, a múzeum intézményvezetőjétől.

A jelenleg a múzeum pincéjében látogatható borbélyműhelyhez egy páramentesítő készüléket vettek, hogy a nedvesség ne károsítsa a műhely tárgyait. A textilek, ruhaneműk szakszerű tárolása érdekében fátyolfóliákat vásároltak, melyekbe szellőztetés és vasalás után helyezik el a darabokat. Diadobozokat és savmentes tasakokat, papírokat szereztek be a régi dokumentumok tárolásához. A fatárgyakat a támogatásból vásárolt favédő és -konzerváló szerekkel kezelik, melyek egyúttal a rovarok kártétele ellen is védelmet nyújtanak. Továbbá új, fémállványos polcokat vettek a padlásra és a raktárba.

A pakolás és a tárgyak kezelése a zárvatartás alatt kezdődött, és jelenleg is tart.

A múzeum a jelenleg érvényes feltételekkel – csak védettségi igazolvánnyal, maszkban – látogatható, nagyobb csoportokat telefonos egyeztetés után fogadnak.

solymáronline
Fotók: dr. Jablonkay István Helytörténeti Gyűjtemény