Bicikliút-tervek: két, Solymárt érintő bringaút is tervezés alatt

2689

Folyamatban van az Óbudát Solymáron át Pilisvörösvárral és Jászfaluval, valamint a Solymárt Pesthidegkúttal összekötő bicikliutak tervezése – tudtuk meg dr. Szente Kálmán polgármestertől.

A magyar kormány egy nagyszabású, országos kerékpárút-fejlesztési programot indított, melynek keretében folyamatban van a Budapest–Pilisjászfalu közti bicikliút tervezése is – mondta el dr. Szente Kálmán. A környék polgármesterei ennek előkészítéseként idén januárban először egy videókonferencián egyeztettek Révész Máriusz kormánybiztossal és Vitályos Eszter államtitkárral.

A megtervezendő bicikliút Budapest és a megyehatár között, az Óbuda–Üröm–Solymár–Pilisvörösvár–Pilisszentiván–Piliscsaba–Pilisjászfalu vonalon fog futni, összesen mintegy 15 km hosszon. A nyomvonaltervek elkészítésére a Magyar Közút kapta a megbízást, akik március folyamán felvették a kapcsolatot a települési önkormányzatokkal. A Közút által elküldött nyomvonalterveket a helyi önkormányzatok a szabályozási tervekkel kiegészítve véleményezhették. Az együttműködés nyomán kezd kialakulni az a kerékpárút-hálózati terv, ami Óbudát, Solymárt és Pilisvörösvárt köti majd össze, és egyszer a Pilisi-medencén keresztül egészen Dorogig fog érni – mondta el dr. Szente Kálmán.

Solymárt azonban nem csak ez az útvonal érinti: egy szakcég megbízást kapott a budai hálózat terveinek elkészítésére, ami azért fontos, mert ez kötné össze Solymárt Hidegkúttal – tudtuk meg a polgármestertől. Az önkormányzat e tervekre is elküldte a javaslatokat, várhatóan hamarosan megkezdődik a részletes tervezés.

A Magyar Közút által az egyeztetés első fázisában javasolt nyomvonaltervek (piros – elsődleges nyomvonal, sárga – másodlagos nyomvonal). A végleges nyomvonalak több körös egyeztetés és részletes tervezés után alakulnak ki.

solymáronline
A kiemelt kép illusztráció.