Koronavírus a gyerekeknél: a solymári gyermekorvosok legfrissebb tapasztalatai

3578

A koronavírus-járvány utóbbi hetei némileg felülírták mindazt, amit eddig tudtunk vagy hittünk a már egy éve velünk lévő betegségről. Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna és dr. Dávid Zoltán solymári gyermekorvosok nyilatkoztak a legfrissebb tapasztalatokról, a gyermekeket érintő tudnivalókról, és hogy mire szeretnék felhívni a lakosság – jelen esetben főleg a szülők – figyelmét.

– Milyennek látják jelenleg a járványhelyzetet Solymáron, saját praxisukban?

Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna: Az elmúlt hetekben a praxisomban kb. ötszörösére nőtt a gyermekek között a koronavírus-fertőzés gyakorisága az őszi-téli időszakhoz képest. Míg korábban inkább csak az iskoláskorú gyermekeket érintette a fertőzés, mostanra már a kisebb gyerekek, akár a csecsemők is gyakran megbetegednek. A fertőzés leggyakoribb tünetei gyermekeknél a láz, torokfájás, nátha, száraz köhögés, fejfájás, szédülés, gyengeség, hasmenés és izomfájdalom lehetnek.

Dr. Dávid Zoltán: Az elmúlt két hétben jelentősen megnőtt az esetszám mind a gyerekek körében, mind a szüleiknél. Többször volt pozitív PCR-teszt panaszmentes gyermeknél (családban sem volt akkor ismert eset) úgy, hogy valamilyen kórházi vizsgálat miatt készült a teszt. A tünetek változatlanok. A gyermekek gyakran tünetmentesen túlesenek a fertőzésen, vagy csak egy napos lázzal, náthával, torokfájással, köhögéssel, vagy ritkán a klasszikus tünetekkel (láz, száraz köhögés, szag- és ízérzés zavara). Súlyosabb lezajlás egy gimnazista fiúnál volt, otthonában gyógyult, hetek után lett tünetmentes.

– Változott-e a betegség lefolyása, gyakorisága a gyerekeknél?

Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna: A hírek alapján egyre többször hallhatunk súlyos lefolyású, kórházi kezelést igénylő gyermekkori fertőzésekről is, de szerencsére Solymáron még nem találkoztunk a gyermekek körében ilyen súlyos lefolyású betegséggel. Ellenben viszonylag gyakrabban fordul elő gyerekek között a településünkön is a long-Covid szindróma. Ilyenkor a COVID-fertőzést követően hosszabb időn keresztül fejfájás, fáradékonyság, szédülés, rossz közérzet, teljesítménycsökkenés, hasi panaszok, fogyás, nehézlégzés, szívdobogásérzés jelentkezik a csemeténknél.

Ugyancsak ismernünk kell a koronavírus-fertőzés után jelentkező sokszervi gyulladást is. Ez egy olyan súlyos szövődmény, ami egy viszonylag enyhe vagy középsúlyos koronavírus-fertőzés után hetekkel később, egy kóros immunreakció következtében alakulhat ki. A mindennapi gyakorlatban tudnunk kell arról is, hogy a fertőzés súlyosságától függően csak 2-4 hét múlva szabad a sportoláshoz visszatérni, versenyszerű sportolás esetén külön sportorvosi vizsgálat szükséges.

Dr. Dávid Zoltán: A betegség lefolyása a gyermekek körében egyenlőre változatlan. A gyermekeknél súlyos betegségként az első (gyakran tünetmentes!) fázis után kb. két héttel jelentkező sokszervi gyulladásos megbetegedés nem volt a praxisomban. Az első csecsemő, akinél PCR-teszt készült, egy 4 és fél hónapos kisfiú, akinek édesapja igazolt Covid-fertőzött. Az ún. long-Covid szindróma gyermekeknél nagyon ritka, analógiásan azzal, hogy a gyerekek tünetei ritkán súlyosak.

– Mit tanácsolnak a szülőknek, ha gyermekük megbetegszik?

Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna: Egymás érdekében szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a fertőzés terjedésének visszaszorítása miatt, a tünetek jelentkezése esetén rögtön különítsék el gyermeküket, és minél előbb jelentkezzenek gyermekorvosuknál, aki segít a tesztelés lebonyolításában, az otthoni kezelésben és a mielőbbi gyógyulásban.

Dr. Dávid Zoltán: Amennyiben a családból valaki igazolt Covid-fertőzött vagy még teszteredményre várnak, akkor – amennyire lehet – különítsék el a beteget. Ne egyenek egy időben vele. Gyakran szellőztessenek. Az elkerülhetetlen kontaktusok során – otthon lévő, igazolt vagy gyanús esetben, illetve bárhol – tartsák be a térbeli (1,5 m) és időbeli (15 perc) korlátokat! Legyenek minél többet a természetben, és tegyék mindazt, amit a gyermekorvosi rendelő Facebook-oldalán tavaly tavasszal írtam.

solymáronline