Március 15-ig fizethetők pótlékmentesen a helyi adók

713

A helyi adók és adóelőlegek 2021. március 15-ig fizethetők meg pótlékmentesen – hívja fel a figyelmet a solymári polgármesteri hivatal adócsoportja.

Az önkormányzati adóhatóság február közepétől kezdve postán, vagy az elektronikus tárhelyekre megküldte az érintettek részére az adószámla- és fizetési értesítőket. Azok kaptak értesítőt (postán vagy online), akinek ezer forintot meghaladó helyi adófizetési kötelezettsége van, illetve lesz 2021. március 15-ig az önkormányzati adóhatóság felé (ez lehet fennálló adótartozás vagy 2021. március 15-ig fizetendő adó is).

A magánszemélyek többnyire postai úton kapnak értesítést. Az egyéni vállalkozók, gazdálkodók és azok a magánszemélyek, akik elektronikus kapcsolattartást kértek, az elektronikus tárhelyükre kapják az adószámla-értesítőket. Az adófizetés módja alapvetően attól függ, hogy valaki pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett-e (elsősorban jogi személyek, áfakörös egyéni vállalkozók) vagy sem (például magánszemélyek). A pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózó a fizetési kötelezettségét belföldi pénzforgalmi számlájáról történő átutalással köteles teljesíteni. A pénzforgalmi számlanyitásra nem kötelezett adózó a fizetési kötelezettségét belföldi fizetési számlájáról történő átutalással vagy készpénz-átutalási megbízással köteles teljesíteni. A postai úton megkapott csekk alkalmas az iCsekk szolgáltatással történő adófizetésre is.

Az Elektronikus Önkormányzati Portál minden adózó számára elérhető. Itt a nap 24 órájában és a hét minden napján le lehet kérni az adófizetési kötelezettségeket és be is lehet fizetni azokat. Az EÖP nyitólapjára kattintva az ügyfél az adott önkormányzathoz tartozó adó-, díj- és illetékfizetési kötelezettségét bankkártyás fizetéssel, elektronikus úton azonnal teljesítheti.

A gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény (Gjt.) jelenleg hatályos rendelkezései alapján a belföldi gépjárművek adója esetében az adóhatósági feladatokat 2021. január 1-jétől már az állami adóhatóság látja el. A 2021. január 1-jét megelőző időszakra eső gépjárműadó-ügyekben (2020. december 31-ig terjedő időszak adókötelezettségének megállapítása, ezen időszak adójának beszedése, végrehajtása, erre az időszakra vonatkozó ellenőrzés és szankciók megállapítása) az adóhatósági feladatokat továbbra is Solymár Nagyközség Önkormányzati Adóhatósága végzi. A 2020. december 31-ig fennálló gépjárműadó tartozásokat továbbra is az önkormányzati adóhatóság számlájára kell megfizetni (Solymár Nagyközség Önkormányzat Gépjárműadó beszedési számla, 11742245-15390125-08970000).

Solymári Polgármesteri Hivatal / Adócsoport