Elkezdődik a közvilágítás fejlesztése Solymáron

1425
A kép illusztráció.

A napokban elkezdődik a solymári közvilágítás korszerűsítése és bővítése. A fejlesztés keretében kb. 1400 lámpatestet cserélnek LED-es fényforrásra, valamint három, eddig megvilágítatlan utcában is kiépül a közvilágítás – mondta el kérdésünkre dr. Szente Kálmán polgármester.

Solymáron közel 20 éve történt az utolsó nagy közvilágítás-fejlesztés, amikor a régi, higanygőz lámpákat kompakt fénycsőre, illetve nátriumlámpára cserélték – tette hozzá a polgármester. A technológia fejlődését követve a Solymáron található, körülbelül 1400 lámpatestet most modern, LED-es fényforrásra cserélik. Emellett három, eddig teljesen megvilágítatlan utcában, a Nádas, a Róka és a Rozmaring utcában is kiépül a közvilágítás.

A fejlesztésnek két oka van: egyrészt így jobb, korszerűbb lesz a világítás a solymári utcákon, másrészt a kiépítésre kerülő rendszer energiatakarékosabb, így hosszú távon spórolni tud vele a falu. A LED-es lámpák fogyasztása jóval kisebb, mint a hagyományos fényforrásoké, ráadásul ezeket a rendszereket lehet “dimmelni”, vagyis a késő éjjeli órákban lejjebb lehet venni a teljesítményüket. Ez az emberi szem számára alig érzékelhető, a település számára azonban komoly megtakarítást jelent – fejtette ki a polgármester.

A beruházás összesen mintegy 200 millió forintba kerül, ezt az összeget azonban nem a községi költségvetés terhére kell előteremteni. A fejlesztés által megtakarított rezsiköltségből ugyanis kb. 11-12 év alatt ki lehet fizetni a beruházást, ezután pedig évi több millió forinttal alacsonyabb lesz a település villanyszámlája.

A beruházást évek óta tervezik és készítik elő az önkormányzatnál és a hivatalban. A kiviteli tervdokumentációt már az Elmű is elfogadta, így megkezdődhetnek a munkálatok, először a “háttérben”. A lámpatestek beszerzése és a szükséges szerelési munkák elvégzése után tavasszal fog elérkezni a munka leglátványosabb szakasza, amikor emelőkosaras autók segítségével leszerelik a régi lámpákat és felteszik az újakat. Az időjárás természetesen némileg beleszólhat a kivitelezési fázisba, de a tervek szerint május végére megújulhat Solymár közvilágítása.

solymáronline