Február 12-én lejár a TAJ-moratórium

1458

Február 12-től érvénytelen lesz a taj-szám, ha a 2020. július 1-je óta felhalmozott járuléktartozás több, mint a járulék hathavi összege, idén 48 000 forint. Így akinek ennyi tartozása van, jogosulatlan lesz az ingyenes egészségügyi ellátásra.

Havonta 8 000 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie annak, akinek nincs egészségbiztosítása például azért, mert nincs munkaviszonya és
egészségügyi szolgáltatásra más okból sem jogosult (pl. mint az, akinek tanulói, hallgatói jogviszonya van, gyermekgondozási ellátást kap vagy nyugdíjas).

A biztosításra vonatkozó adatokat a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján, ügyfélkapus bejelentkezést követően lehet lekérdezni.

Ha valaki méltányolható okok miatt nem tudja határidőre befizetni a járulékot, fizetési kedvezményt (részletfizetést, fizetési halasztást, a kötelezettség mérséklését) vagy elengedést kérhet a NAV-tól. A kedvezményhez kérelmet kell benyújtani.

Egészségügyi szolgáltatásra szociális rászorultság alapján is jogosult lehet az, akinek alacsony a jövedelme. Ezt a rászoruló kérésére a lakóhelye szerinti járási, illetve fővárosi kerületi kormányhivatal állapítja meg, tehát ezzel a kéréssel a legközelebbi kormányablakot kell felkeresni.

További információ a NAV honlapján olvasható.

solymáronline