Vigyázat: új trükkökkel próbálnak pénzhez jutni a csalók

809

A “trükkös” csalók időről időre új történeteket találnak ki, újabban nagy összegű tartozás miatti végrehajtással fenyegetik kinézett áldozataikat. Gyanús telefonhívás esetén bontsuk a vonalat és győződjünk meg az előadott történet valóságtartalmáról – hívja fel a figyelmet a rendőrség.

Az utóbbi időben új trükk terjedt el a csalók között: egy végrehajtó iroda nevében hívják fel áldozataikat, leggyakrabban egyedül élő időseket. Ilyenkor azzal fenyegetnek, hogy egy nagy összegű tartozás miatt az áldozat vagy valamely hozzátartozója ellen azonnali végrehajtást kezdeményeznek, amennyiben nem kapnak rövid időn belül nagyobb pénzösszeget.

A rendőrség felhívja a figyelmet: akit ilyen vagy hasonló történettel keresnek meg, azonnal bontsa a vonalat! Szükség esetén újabb telefonhívásokkal kell meggyőzödni a hívás valóságtartalmáról.

A trükkös csalások nem csak az egyedül élő időskorúakat érintik; bárki célszeméllyé válhat. Az elkövetők az esetek többségében telefonon keresik fel áldozataikat, de személyesen is megjelenhetnek. Az elkövetők kiadhatják magukat különféle szolgáltatók munkatársainak vagy hivatalos személynek, és hihetőnek tűnő magyarázatokkal, kérésekkel (villanyóra-, vízóra-, gázóra-leolvasás, túlfizetés, stb.) próbálnak a sértett bizalmába férkőzni, bejutni a lakásba vagy nagyobb összegű készpénzt, illetve pénz átutalását kérni.

Mire hívjuk fel rokonaink, ismerőseink, különösen az egyedül élő idősek figyelmét?
– Ne bízzon meg a váratlanul telefonon vagy személyesen jelentkező idegenekben!
– Ha gyanús telefonhívást kap, azonnal szakítsa meg a hívást!
– Amennyiben családtagra hivatkozással keresik meg, haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot az érintett hozzátartozóval!
– Ellenőrizze a hívás valóságtartalmát!
– Soha ne adjon át pénzt vagy más értéket, ne utaljon pénzösszeget idegenek számára!
– Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítse a rendőrséget az ingyenesen hívható 107 vagy 112 segélyhívó számon!

solymáronline